Nová turecká vláda bude zápasiť s bezpečnostnými hrozbami

TA3 TASR
24.5.2016 12:17

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan schválil zloženie novej vlády, ktorú ako predseda povedie jeho blízky spojenec Binali Yildirim.

Napätá situácia

Zostavením vlády bol Yildirim poverený uplynulú nedeľu. Jeho úlohou bude presadiť ústavné reformy, ktoré by mali viesť k posilneniu prezidentských právomocí. Yildirim vystriedal na poste predsedu vlády i lídra vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja Ahmeta Davutogla, ktorý mal s Erdoganom rozdielne názory na riešenie viacerých problémov a k plánom na posilnenie prezidentských právomocí mal skôr rezervovaný postoj.

Na domácej scéne bude musieť nová turecká vláda zápasiť s bezpečnostnými hrozbami, a to zo strany kurdských povstalcov, ako aj militantov džihádistického Islamského štátu, analyzuje agentúra AP. Nová vláda sa ujme funkcií aj v napätej situácii, ktorú vyvolalo schválenie vládou navrhovaných zmien ústavy, ktoré budú znamenať zrušenie imunity zhruba pre štvrtinu - 138 - poslancov.

Turecko je okrem toho vystavené tlaku ako krajina susediaca so Sýriou, kde už šiesty rok trvá občianska vojna, a prechádza aj citlivým obdobím vzťahov k Európskou úniou. Dosiahnutá dohoda medzi Tureckom a EÚ, ktorá má pomôcť zastaviť prílev migrantov z Blízkeho východu cez Turecko do Európy a ktorú pomohol vyrokovať práve Davutoglu, je opakovane spochybňovaná.

Rezorty sú už rozdelené

Ako na svojej webovej stránke informoval turecký denník Hürriyet, podpredsedami novej vlády sú Nurettin Canikli, Mehmet Šimšek, Tugrul Türkeš, Veysi Kaynak a Numan Kurtulmuš.

Ministrom zahraničných vecí zostáva Mevlüt Čavušoglu. Ministrom energetiky je Berat Albayrak a rezort spravodlivosti bude opäť viesť Bekir Bozdag. Agendu rokovaní s EÚ bude mať na starosti Ömer Čelik, ktorý v tejto funkcii vystrieda Volkana Bozkira.

Novým ministrom hospodárstva sa stal Nihat Zeybekci, ktorý rezort preberá od Mustafu Elitaša. Ministrom dopravy sa stal Ahmet Arslan, ktorý sa ujme tejto funkcie po Yildirimovi, nastupujúcom na post predsedu vlády. Za ministerku pre záležitosti rodiny a sociálne veci bola vymenovaná Fatma Betül Sayanová.

Nezmenené pozície

Personálne obsadenie na čele ostatných rezortov je nezmenené. Ministrom vnútra je Efkan Ala; ministrom financií Naci Agbal, ministrom pre mládež a šport Akif Čagatay Kilič a ministrom lesného a vodného hospodárstva je Veysel Eroglu,ministrom zdravotníctva je Recep Akdag.

Ministrom vedy, priemyslu a technológií ostane Faruk Özlü, ministrom práce a sociálnej bezpečnosti je naďalej Süleyman Soylu, ministrom potravinárstva, poľnohospodárstva a živočíšnej výroby je Faruk Čelik, ministrom obchodu Bülent Tüfenkči a na poste ministra kultúry a cestovného ruchu ostáva Nabi Avci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok