Ďalší brazílsky minister rezignoval, údajne má prsty v korupčnom škandále

TA3 TASR
24.5.2016 10:39

Brazílsky minister pre plánovanie Romero Jucá v pondelok 23. mája odstúpil, keďže na verejnosť prenikla nahrávka telefonátu, v ktorom tvrdí, že treba zastaviť vyšetrovanie rozsiahleho korupčného škandálu okolo štátnej firmy Petrobras.

Výroky proti vyšetrovaniu korupcie

Odchod Jucu, blízkeho spojenca úradujúceho prezidenta Michela Temera, je úderom pre lídra krajiny, ktorý sa ujal úradu len pred desiatimi dňami. Navyše - po tom, čo Senát dočasne zbavil Dilmu Rousseffovú prezidentského úradu. Senátori tak umožnili jej vyšetrovanie pre obvinenia, že v roku 2013 údajne nezákonne manipulovala s rozpočtovými údajmi, aby pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády.

Jucu údajne v marci nahrali pri telefonickom rozhovore so Sérgiom Machadom, šéfom dcérskej spoločnosti štátneho ropného gigantu Petrobras. Vtedy povedal, že treba "všetko zablokovať" a "zmena vlády je potrebná na zastavenie krvácania".

Väčšina analytikov považovala jeho výroky za výzvu na zastavenie alebo obmedzenie prebiehajúceho vyšetrovania údajnej korupcie medzi Petrobrasom a viacerými vysokopostavenými predstaviteľmi vrátane Jucu a Machadu.

Kým sa obvinenia nevyjasnia

Brazílsky denník Folha de S. Paolo a ďalšie médiá zverejnili Jucovo vyhlásenie, že jeho výroky boli vytrhnuté z kontextu. Jucá zároveň trval na tom, že rozprával o ekonomických ťažkostiach krajiny. Politik dodal, že je známe, že vyšetrovanie Petrobrasu podporuje a sú na to aj písomné dôkazy.

Jucá bol kľúčovou postavou pri presadzovaní impeachmentu (odvolania a vyšetrovania) Rousseffovej a je tiež podpredsedom Temerovej centristickej strany Brazílske demokratické hnutie. Jucá vyhlásil, že odstúpi z úradu ministra, kým sa obvinenia proti nemu nevyjasnia, napísali noviny Globo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok