Baltimorského policajta zbavili obvinení v prípade úmrtia Freddieho Graya

TASR
23.5.2016 20:13

Policajta z amerického mesta Baltimore zbavili obvinení súvisiacich so smrťou Afroameričana Freddieho Graya, ktorá vlani vzbudila pobúrenie po celých Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra AP.

Baltimorského policajta zbavili obvinení v prípade úmrtia Freddieho Graya
SITA/AP

Smrť vyvolala protesty

Dvadsaťpäťročný Freddie Gray zomrel 19. apríla 2015 - týždeň po tom, ako pri brutálnom zatýkaní utrpel závažné zranenie krčnej chrbtice. Jeho smrť vyvolala pokojné demonštrácie, ale aj násilné protesty, nielen v Baltimore, ale aj v ďalších amerických mestách.

V súvislosti s prípadom obžalovali šesticu baltimorských policajtov - troch černochov a troch belochov, medzi nimi aj Edwarda Nera, ktorého sudca zbavil obvinení z útoku na Graya, profesionálneho pochybenia a z ohrozenia z nedbalosti.

Zlomené krčné stavce

Grayovo úmrtie, ako aj ďalšie podobné prípady z iných častí USA, prispeli k vzostupu hnutia Black Lives Matter, upozorňujúceho na policajné násilie voči Afroameričanom. Pitva Freddieho Graya odhalila, že mal zlomené krčné stavce a rozdrvenú priedušnicu. Baltimorská polícia priznala, že lekársku starostlivosť Grayovi poskytla príliš neskoro.

Proces s druhým obvineným policajtom Williamom Porterom skončil vlani bezvýsledne, keďže porotcovia sa nedokázali zhodnúť na verdikte. Zvyšných štyroch obžalovaných čakajú procesy v priebehu nadchádzajúceho leta a jesene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok