Bezvízový styk s Tureckom je potrebné odložiť, tvrdí Merkelová

TA3 TASR
23.5.2016 17:04

Bezvízový vstup tureckých občanov do krajín Európskej únie nebude zavedený od 1. júla, ako bolo pôvodne plánované, ale až v neskoršom termíne. Uviedla to nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citovala agentúra DPA.

Bezvízový styk s Tureckom je potrebné odložiť, tvrdí Merkelová
SITA/AP

Nezodpovedané otázky

Dôvodom odkladu pripravovanej liberalizácie vízového režimu sú podľa Merkelovej obavy, že Ankara nebude schopná načas splniť podmienky dohody s EÚ. "Otázky, ktoré som v tejto súvislosti mala, neboli úplne zodpovedané," povedala kancelárka.

Bezvízový vstup tureckých občanov do krajín EÚ je dôležitou súčasťou dohody zameranej na riešenie utečeneckej krízy, ktorú únia dosiahla v marci s Tureckom. Na základe dohody má Turecko prijímať späť migrantov, ktorí z jeho územia ilegálne pricestovali do Grécka.

Hlboké znepokojenie

Liberalizáciu vízového režimu s Ankarou však EÚ podmienila súborom 72 technických a právnych kritérií, ktorých splnenie žiadala od Turecka skôr, než budú môcť jeho občania cestovať do schengenského priestoru EÚ bez víz.

Merkelová sa v Istanbule stretla s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Kancelárka zároveň označila za "dôvodom na hlboké znepokojenie" opatrenie, ktoré minulý týždeň odhlasovali poslanci tureckého parlamentu, a ktoré umožňuje hromadné zrušenie imunity pre viac ako štvrtinu zákonodarcov vrátane takmer všetkých prokurdských poslancov.

Erdoganov poradca: Taktika EÚ povedie k ukončeniu spolupráce

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok