Erdogan sa postavil Únii, nesplní podmienky pre bezvízový styk

ČTK
6.5.2016 15:52

Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ankara nezmení svoje protiteroristické zákony, ako to požaduje Európska únia. Erdogan to podľa agentúry Reuters povedal vo verejnom prejave, prednášanom naživo v televízii.

Ankara musí splniť 72 podmienok

Revízia tejto legislatívy je jednou z podmienok pre bezvízový styk medzi Európskou úniou a Tureckom. Erdoganove vyhlásenie prichádza dva dni po tom, čo Európska komisia odporučila zrušiť víza pre Turkov do júna. "EÚ nás žiada o zmenu protiteroristického zákona. Ale v tom prípade hovoríme: My si pôjdeme našou cestou a vy si choďte tou svojou," uviedol Erdogan podľa agentúry AFP.

Jeho vyhlásenie prichádza deň potom, čo oznámil demisiu premiér Ahmet Davutoglu, ktorý migračnú dohodu s EÚ vyjednal. Jej súčasťou je aj zrušenie víz pre tureckých občanov Európskou úniou do júna. Ankara ale musí pre zavedenie bezvízového styku splniť celkom 72 technických podmienok, z ktorých niektoré ešte nie sú splnené.

Nový zákon má však medzery

Úplne otvorené sú práve protiteroristické zákony, ďalej boj proti korupcii, ochrana dát a spolupráca súdov s únijnými štátmi a spolupráca s Europolom. Prezident Erdogan požaduje v tureckom parlamente širšie definovať terorizmus, okrem iného aj pokiaľ ide o rokovania komplicov teroristov. 

Podľa kritikov návrhu môže byť nový zákon ale zneužitý na stíhanie odporcov tureckého prezidenta. Za komplica by totiž mohli byť potom režimom označení aj politici či novinári, ktorí podporujú väčšie práva Kurdov či volajú po zastavení tureckej operácií armády na juhovýchode Turecka.

EÚ sľúbia Turecku pri splnení všetkých podmienok ku 30. júnu bezvízový styk výmenou za pomoc Turecka pri zvládaní migračnej krízy v snahe znížiť počty migrantov. Únia za to sľúbila aj obnovenie zamrznutých prístupových rozhovorov alebo finančnú pomoc na zlepšenie situácie v tureckých utečeneckých táboroch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok