Českí poslanci odsúhlasili sprísnenie zákona o zbraniach, opozícia protestuje

TASR
6.5.2016 15:42

Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky odhlasovala sprísnenie zákona o zbraniach, čím si pohnevala tamojšiu opozíciu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Českí poslanci odsúhlasili sprísnenie zákona o zbraniach, opozícia protestuje
SITA/Vladimír Benko

"Svet sa zmenil"

Ak bude mať česká polícia podozrenie, že je niektorý držiteľ zbrane nebezpečný, bude môcť predmetnú zbraň zadržať priamo u neho doma. Poslanci českého parlamentu to dnes odsúhlasili v rámci vládnej novely zákona o zbraniach a strelive. Opozícia návrh kritizuje a sťažuje sa na obmedzovanie osobnej slobody.

Česká polícia mohla doposiaľ zbraň zhabať až vtedy, keď bol vyhotovený posudok o zdravotnej spôsobilosti jej držiteľa. "Svet sa zmenil. Či sa vám to páči alebo nie, je menej bezpečný. Bezpečnostná situácia bude za päť rokov iná," obhajoval návrh zákona o zbraniach český minister vnútra Milan Chovanec.

Novela poputuje do Senátu

Predseda opozičnej strany TOP 09 Miroslav Kalousek zase naopak vyjadril presvedčenie, že zákonov, ktoré vždy pod nejakou ušľachtilou zámienkou obmedzujú ľudskú slobodu, je v poslednom čase akosi veľa. Rovnaký názor zastávalo tiež mnoho poslancov z Občianskej demokratickej strany.

Za novelu zákona o zbraniach a strelive nakoniec v českom parlamente hlasovalo 93 zo 153 prítomných poslancov, proti ich bolo 35. Novela teraz poputuje do Senátu, potom ju na podpis dostane český prezident Miloš Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok