Kunsthalle nezanikne, prejde pod Slovenskú národnú galériu

TA3 SITA
6.5.2016 13:59

Množstvo debát a kritiky vyvolalo v uplynulých dňoch plánované začlenenie kunsthalle, o zriadenie ktorej sa umelci snažili roky, pod Slovenskú národnú galériu. O zámere zodpovední informovali na tlačovej besede, kde aj vysvetlili širší kontext.

Kunsthalle nezanikne, prejde pod Slovenskú národnú galériu
SITA

Chcú využiť možnosti inštitúcie

Cieľom prechodu Slovenského centra vizuálnych umení pod inú organizáciu zriaďovanú Ministerstvom kultúry, teda pod SNG, je podľa ministerstva kultúry využiť možnosti tejto inštitúcie, ktorá má k výtvarnému a vizuálnemu umeniu bližšie ako Národné osvetové centrum

Slovenské centrum vizuálnych umení by malo byť delimitované pod Slovenskú národnú galériu od 1. júla 2016. Na tlačovej besede to potvrdila generálna riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka Ministerstva kultúry Zuzana Komárová. Delimitácia sa podľa jej slov pripravovala na základe opakovaných požiadaviek zo strany vedenia SCVU, čo potvrdila aj riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková.

Ministerstvo, Národné osvetové centrum aj národná galéria poskytnú podľa Komárovej centru vizuálnych umení plnú súčinnosť pri prechode pod SNG. Riaditeľ SCVU a kunsthalle Bratislava Juraj Čarný na tlačovej besede upozornil, že na rokovaniach o prechode pod SNG by boli radi od začiatku, aby si vedeli určiť systém fungovania a vyhli sa tak prípadným nedorozumeniam. Podľa neho tlačová beseda odstránila mnohé doterajšie dezinformácie.

feminist-17_0a000002-864a-aac8.jpg

Budú prítomní na rokovaniach

Prechod SCVU pod SNG nie je zánikom SCVU, a teda aj kunsthalle Bratislava, ktorá je jeho súčasťou, informovala riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková.

Šéfka NOC upozornila na stanovisko MK SR, podľa ktorého je ideálnym riešením do budúcnosti vznik samostatnej organizácie SCVU. V súčasnosti však na to nie sú finančné možnosti. Ide o delimitáciu, nie zánik SCVU, zdôraznila Kresáková, podľa ktorej je v tomto duchu začlenenie pod SNG dočasné riešenie. Pracovníci a aktivity ostávajú na tom istom mieste, výstavy sa v Dome umenia budú konať. Kresáková sa k personálnym otázkam vyjadrovať nechcela, pracovníci sa však obávať podľa jej slov nemajú.

„Vedenie SCVU bude prítomné na rokovaniach SNG a MK SR,“ konštatovala šéfka NOC Kresáková. Doterajšie rokovania viedla šéfka NOC s MK SR samostatne a boli venované administratívnym krokom a postupnosti odlúčenia SCVU z NOC. Odborné rokovania o delimitáciu SCVU pod SNG na MK SR už budú aj s účasťou SCVU, zdôraznila Kresáková s tým, že by sa mohli uskutočniť už na budúci týždeň. Tieto informácie Juraj Čarný uvítal.

Čarný: Nemáme dosť zdrojov

Výstavné priestory v Dome umenia prenajme NOC národnej galérii za symbolickú sumu. „Sme organizácie jedného rezortu a ako príspevková organizácia nemôžeme priestory prenajať zadarmo,“ dodala Jana Kresáková. Výstavné priestory prenajímajú za 8,5 eura na meter štvorcový na jeden rok. Ročný rozpočet SCVU je 300-tisíc a skladá sa zo 180-tisíc eur z rozpočtu NOC a 120-tisíc eur ide rozpočtovým opatrením MK SR. Rozpočet sa môže zvýšiť o sponzoring. 

Za hlavný problém SCVU a kunsthalle pod NOC označila Jana Kresáková nedostatočné fungovanie Slovenského centra vizuálnych umení, budovanie jeho značky a prezentácie jeho poslania, úloh. Námietky ku kvalite výstav nie sú, podľa NOC by však napríklad mohli byť kratšie, čím by ich bolo viac, mohol by ich pripravovať širší okruh kurátorov.

Čarný tvrdí, že SCVU nemá dostatok zdrojov – finančných i personálnych na ideálne zabezpečenie dokumentačnej činnosti. Cieľom prechodu SCVU pod inú organizáciu zriaďovanú MK SR, teda pod SNG, je podľa ministerstva kultúry „využiť možnosti tejto inštitúcie, ktorá má k výtvarnému a vizuálnemu umeniu bližšie ako NOC a začať tak plnohodnotne rozvíjať nielen výstavnú, ale aj výskumnú a dokumentačno-informačnú činnosť centra“.

Značka kunsthalle nekončí

Ministerstvo zdôrazňuje, že tento krok neznamená zánik značky SCVU, rovnako ani značky Dom umenia/Kunsthalle Bratislava, „ale vytvorenie lepších podmienok na ich odbornú činnosť“. Vedenie SCVU a NOC podľa Kresákovej rokovalo pred voľbami aj po voľbách o možnosti prechodu pod inú inštitúciu alebo o osamostatnení SCVU. Do úvahy prichádza prechod iba pod dve organizácie - Slovenskú národnú galériu alebo Slovenské centrum dizajnu, ktoré je však oproti národnej galérii oveľa menšou inštitúciou, má iba 15 zamestnancov a v SCVU pracuje 14 ľudí. 

Kresáková pripomenula, že o založenie kunsthalle sa výtvarníci snažili dve desaťročia a ich snahy vyvrcholili v roku 2013, keď vznik kunsthalle iniciovalo ministerstvo kultúry a inštitúcia ako súčasť SCVU vznikla v roku 2014. Bolo logické, že SCVU a KHB sa stali súčasťou NOC, keďže NOC spravuje Dom umenia, aktuálne najväčší výstavný priestor v hlavnom meste.

NOC podľa Kresákovej dalo SCVU voľnú ruku pri ich snahách, výstavnom pláne, vznikali však rôzne administratívne problémy. Slovenské centrum vizuálnych umení a v rámci neho i kunsthalle vzniklo ako súčasť Národného osvetového centra v januári 2014. Centrum a kunsthalle začali v bratislavskom Dome umenia naplno fungovať v druhej polovici septembra 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok