Úroky na hypotekárnych úveroch dosiahli historické minimum

TASR
6.5.2016 12:33

Úver na bývanie mohli Slováci získať v bankách v marci opäť lacnejšie. Priemerná úroková sadzba na nových úveroch totiž v treťom mesiaci tohto roka klesla na rekordných 1,95 %. Prvý raz v histórii tak pokorila hranicu dvoch percent. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatuje spoločnosť Fincentrum.

Úroky na hypotekárnych úveroch dosiahli historické minimum
TASR/Pavol Ďurčo

Podmienky dlho nevydržia

Štatistiky prepisoval aj objem poskytnutých pôžičiek, keď sa v marci vyšplhal na takmer 664 miliónov eur. Doterajšie maximum 549 miliónov eur z júna 2015 sme tak prekonali o takmer 21 %.

V marci sa tak podľa odborníkov Fincentra naplno prejavil hypotekárny boom, o ktorom sa hovorí už niekoľko mesiacov. "Momentálne klienti z pohľadu hypoték žijú najlepší z možných svetov. Ešte nikdy nemali šancu zabezpečiť si tak výhodne nové bývanie alebo tak výrazne ušetriť na existujúcej pôžičke," skonštatoval senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.

Tvrdí však, že podmienky na trhu s úvermi na bývanie umelo vyvolala novela zákona o úveroch na bývanie, ktorá obmedzila poplatok za predčasné splatenie úveru na maximálne jedno percento. Preto aktuálne výhodné podmienky pri úveroch dlho podľa neho nevydržia. "Stále platí teraz alebo nikdy,“ konštatoval.

Dlhšie fixácie nie sú na škodu

Prvá banka spustila kampaň v polovici februára a priebežne na ňu reagovala aj konkurencia, preto sa dramatický prepad priemernej úrokovej sadzby prejavil už v marci a vydrží podľa Fincentra ešte niekoľko mesiacov. "Jarné kampane sú zvyčajne nastavené do konca mája alebo júna. Či ich banky budú predlžovať, to bude závisieť od výsledkov, ktoré sa im podarí dosiahnuť. Počas letných mesiacov však štandardne prichádza útlm," predpokladá Világi.

Aj keď sú stále najvýhodnejšie ponuky trojročných fixácií, pri ktorých klient môže bežne získať úrokovú sadzbu 1,49 % ročne, prichádza podľa neho čas pouvažovať aj nad dlhšími fixáciami. Ak sa totiž Európskej centrálnej banke začne dariť pri napĺňaní inflačného cieľa, mohla by začať so zvyšovaním úrokových sadzieb už v roku 2018. "Stále nie je ani v Európe vylúčený scenár z Japonska, kde sa centrálnej banke dlhodobo nedarí odpichnúť od nulových sadzieb. Napriek tomu by som klientom odporučil, aby využili 5-ročný alebo aj 10-ročný fix, ak im banka ponúkne naozaj dobré podmienky," odporúča Világi.

Získajú tak podľa neho istotu nemennej splátky na dlhšie obdobie. "Stále platí možnosť úver refinancovať len s maximálne jednopercentným poplatkom, ak by sa na trhu stalo niečo naozaj neočakávané a sadzby by klesli ešte nižšie," dodáva analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok