Kanadský požiar nabral obrie rozmery, prebieha letecká evakuácia

TA3 ČTK
6.5.2016 09:56

Lesný požiar v kanadskej provincii Alberta sa počas niekoľkých hodín rýchlo rozšíril zo sto na 850 štvorcových kilometrov. Záchranári letecky evakuujú asi 8-tisíc ľudí, ďalším 17-tisíc osobám hrozí, že ich plamene odrežú od jedinej únikovej cesty.

Úrady zatiaľ nehlásia žiadnych mŕtvych a ani zranených. Západokanadská provincia v stredu vyhlásila stav ohrozenia. Hasičom, ktorých je nasadená už viac ako tisícka, sa ešte do štvrtka darilo brániť tomu, aby sa požiar rýchlo rozširoval. Meteorológovia ale vo štvrtok varovali pred nepriaznivým smerom vetra, ktorý potom následne plamene rýchlo rozšíril.

Úrady v Alberte uviedli, že do boja s plameňmi nasadili zhruba 150 vrtuľníkov a viac ako dvadsať lietadiel. Symbolom požiaru je mesto Fort McMurray, ktorého obyvatelia museli nútene opustiť svoje domovy.

Vo štvrtok krízový štáb uviedol, že oheň zrejme väčšinu mesta zničí. Zatiaľ úrady evakuovali asi 90-tisíc ľudí. Kanadský premiér Justin Trudeau označil nútené opustenie mesta a ďalších obcí za najväčšiu požiarnu evakuáciu v histórii Alberty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok