SpaceX slávi úspech, Falcon 9 opäť pristála na plávajúcom dronovi

TA3
6.5.2016 09:31

Z amerického mysu Canaveral úspešne odštartovala súkromná raketa Falcon 9. Spoločnosť SpaceX pomocou nej vyniesla na obežnú dráhu Zeme japonský komunikačný satelit. Nakoniec bolo úspešné aj jej pristávanie.

Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX úspešne pristála na plávajúcom dronovi po vynesení japonského komunikačného satelitu na obežnú dráhu zeme. Je to už druhýkrát, čo raketa pristála neporušená na lodi. Pre SpaceX je to významný krok, keďže dokazuje, že môžu tento proces opakovať. Spoločnosť si od zachovania prvého stupňa raketového nosiča sľubuje jeho opätovné využitie pri ďalších štartoch, čo prinesie veľkú finančnú úsporu.

Americká spoločnosť SpaceX, minulý týždeň urobila zásadné oznámenie. Do roku 2018 chce poslať svoju vesmírnu loď Červený Drak, na planétu Mars. Komentáre na tento krok sa rôznia. Prevláda názor, že síce to veľmi ambiciózne, ale je to možné.

Detaily misie nie sú známe. Hoci je SpaceX súkromná spoločnosť, ktorú vlastní Elon Musk, nezaobíde sa bez NASA - a to najmä počas pristávacieho manévru na červenej planéte. Technológie potrebné na cestu na Mars už spoločnosť má, no potrebuje ich vyskúšať. Nosnou raketou by bola Falcon Heavy, čo je rozšírená verzia súčasnej rakety Falcon 9.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok