Veľký zjazd kórejských komunistov môže vrcholiť atómovým výbuchom

TA3 TASR
6.5.2016 07:26

V Severnej Kórei sa začal veľký vládny zjazd Kórejskej strany práce. Je to prvé celonárodné rokovanie po 36 rokoch. Očakáva sa, že vodca Kim Čong-un využije túto príležitosť, aby si upevnil moc. Presný program strany ale nie je známy.

Oznámi zásadné reformy?

Program zjazdu nie je známy. Experti budú sledovať predovšetkým prípadné odvolanie niektorých vysokých činiteľov, možné zmeny vládnej politiky a komentáre týkajúce sa nukleárneho zbrojného programu KĽDR. Objavili sa špekulácie, že by Severná Kórea mohla pri príležitosti zjazdu uskutočniť ďalší jadrový alebo raketový test, satelitné snímky to však zatiaľ nepotvrdzujú.

Niektorí analytici sa domnievajú, že by Kim Čong-un mohol na zjazde oznámiť zásadné reformy severokórejskej ekonomiky a uznať, že jeho krajina musí v tomto smere nasledovať Čínu. Mohol by sa dokonca odkloniť od doterajšej politiky, ktorá stavia na prvé miesto armádu, a viac sa sústrediť na občanov.

Posledný pred 30 rokmi

Kórejská vládnuca strana, ktorá vlani oslávila 70. výročie založenia, usporiadala svoj zatiaľ posledný zjazd v roku 1980, keď ešte Kim Čong-un nebol na svete.

Severokórejský vodca a zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen vtedy zvolal stranu preto, aby si nechal oficiálne potvrdiť ako budúceho vodcu svojho syna Kim Čong-ila. Jeho nástupcom sa potom stal terajší prezident Kim Čong-un.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok