Briti si volia svojich zastupiteľov, starosta Londýna môže byť moslim

TA3 ČTK
5.5.2016 07:46

V Británii sa konajú regionálne a miestne voľby, ktoré sú považované za test predovšetkým pre opozičných labouristov i za možnosť získať predstavu o náladách voličov pred júnovým referendom o zotrvaní krajiny v Európskej únii.

Cameron pod tlakom nie je

Volia sa poslanci parlamentov Škótska, Walesu a Severného Írska. Anglicko obdobné zákonodarné zhromaždenie nemá, no konajú sa tu voľby miestnych a mestských zastupiteľov. Zároveň sa budú voliť starostovia niekoľkých veľkých miest, vrátane Londýna. Volebné miestnosti budú otvorené od 08:00 do 23:00 SELČ a výsledky sa čakajú v piatok.

V lokálnych voľbách medzi parlamentnými voľbami býva spravidla v Británii úspešnejšia opozícia. Konzervatívny premiér David Cameron tak nie je pod prílišným tlakom; v opačnej situácii je šéf labouristov Jeremy Corbyn, ktorého strane hrozia straty. Podľa celoštátnych prieskumov zaostávajú labouristi za konzervatívcami zhruba o päť percent, čo by sa podľa odhadu denníka The Daily Telegraph mohlo napríklad v Anglicku prejaviť stratou asi 150 miestnych labouristických poslancov.

Rasistické komentáre

So záujmom sa čaká na výsledok hlasovania v Londýne, kde sa labourista Sadiq Khan, syn pakistanského šoféra autobusu, možno stane prvým moslimským starostom britskej metropoly a zároveň prvým moslimským starostom niektorého z európskych hlavných miest.

Prieskumy mu dávajú náskok viac ako desať percentuálnych bodov pred kandidátom konzervatívcov Zakom Goldsmithom, synom miliardára, ktorý sa svojho súpera snažil spájať s islamskými radikálmi. "Som sklamaný, že sa konzervatívci rozhodli viesť negatívnu kampaň, ktorá rozdeľuje a ktorá je stále zúfalejšie," komentoval to Khan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok