Turecký premiér po nezhodách so "sultánom" končí vo funkcii

TA3 ČTK
5.5.2016 13:02

Turecký premiér Ahmet Davutoglu končí vo svojej funkcii. Dôvodom sú podľa tureckých denníkov nezhody s autoritárskym tureckým prezidentom R. T. Erdoganom.

Mnohí to očakávali

Ako oznámili turecké médiá, Davutoglu už nebude kandidovať na predsedu vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja. 57-ročný politik následne podľa tamojších pravidiel automaticky príde o funkciu šéfa vlády.

Mnohí po ohlásení večernej neplánovanej schôdzky prezidenta a premiéra očakávali oznámenie Davutogluovej rezignácie. "Sultán" Erdogan podľa agentúry AP v minulosti nikdy neváhal s odstránením sokov z cesty, hoci pochádzali z jeho vlastnej strany. Agentúra Reuters napísala, že strana usporiada v najbližších týždňoch mimoriadny zjazd. Delegáti by sa mohli zísť už 21. mája, najneskôr však 6. júna.

Prekvapenie pre EÚ

Vývoj na tureckej politickej scéne predstavuje veľké prekvapenie najmä v Európskej únii, pre ktorú bol Davutoglu v posledných mesiacoch hlavným rokovacím partnerom v rámci riešenia migračnej krízy. Podľa tureckých médií stoja za Davutogluovým pádom jeho nezhody s tureckým prezidentom Erdoganom, ktorému sú vyčítané autoritárske sklony.

Dvojica popredných tureckých činiteľov sa nezhodla okrem iného aj v pohľade na plánovanú zmenu ústavy, ich ďalšie spory sa týkali fungovania vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja. Denník Cumhuriyet špekuloval aj o možných nasledovníkov Davutoglua, medzi ktoré má patriť minister dopravy Binali Yildirim alebo minister energetiky Berat Albayrak, ktorý je Erdoganovým zaťom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok