U. S. Steel o predaji fabriky v Košiciach s nikým nerokuje, tvrdí Pellegrini

TASR
4.5.2016 18:25

Americká spoločnosť U. S. Steel v súčasnosti nerokuje so žiadnym záujemcom o prípadnom predaji košickej hutníckej firmy. Potvrdil to podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini po rokovaní s predstaviteľmi tejto spoločnosti v Bratislave. Firma podľa neho do fabriky investuje množstvo prostriedkov.

Body memoranda obe strany napĺňajú

„Z úst najvyšších predstaviteľov U. S. Steel bolo potvrdené, že momentálne nie je na stole žiadna ponuka, ktorá by stála za to, aby viedli reálne a oficiálne rokovania o prípadnom odpredaji U. S. Steel Košice nejakému inému záujemcovi,“ ubezpečil Pellegrini.

Stretnutie bolo jedným z pravidelných rokovaní k plneniu memoranda o spolupráci medzi vládou a spoločnosťou, ktoré bolo uzavreté v roku 2013. Vicepremiér zdôraznil, že body memoranda obe strany napĺňajú. Firma v súčasnosti zamestnáva viac ako 11.000 ľudí, v apríli aj máji prepustila po 29 zamestnancov.

„Trend za studena valcovaných výrobkov sa zlepšuje, to znamená, že ak sa podarí U. S. Steel dodržať objemy, ktoré má naprogramované na tento rok a ceny budú postupne rásť, ako to je zatiaľ trendom za posledné týždne, tak by to mohla byť dobrá správa pre Slovensko,“ uviedol Pellegrini.

Prepustili už tisíce zamestnancov

Vedenie firmy zástupcov vládneho kabinetu informovalo, že naďalej investuje do rôznych projektov v rámci spoločnosti „Sú uvoľňované aj kapitálové výdavky v objeme niekoľko stoviek miliónov eur pre tento rok, čo naznačuje aj úmysly pokračovať vo výrobe na východnom Slovensku a naďalej byť významným zamestnávateľom ľudí v rámci Košíc a okolia,“ zdôraznil vicepremiér pre investície.

Na stretnutia sa zúčastnili aj ministri hospodárstva Peter Žiga a financií Peter Kažimír. Kažimír zdôraznil, že práve platné memorandum bráni masovému prepúšťaniu vo fabrike. Skupina je podľa neho nútená k vážnym reštrukturalizačným krokom a v poslednom období prepustila za oceánom 7000 zamestnancov.

Vláda by bola ochotná rokovať

„U. S. Steel Košice dosiahol minulý rok veľmi dobré výsledky z hľadiska zisku aj objemov výroby. Oceliarstvo sa potýka globálne s obrovským problémom, ktorý nevyriešime ani v Bratislave, ani v Košiciach, ale snáď v Bruseli. Mňa veľmi potešil fakt, že tretina z plánovaných investícií v skupine smeruje do Košíc. To je podľa mňa reálny dôkaz o pláne pokračovať, udržať zamestnanosť a potýkať sa s problémami, ktoré každý biznis so sebou prináša,“ doplnil minister financií.

Žiga po rokovaní vlády povedal, že ak by sa o akcie U. S. Steel uchádzal nejaký neštandardný partner a hrozilo by zatvorenie fabriky v Košiciach, vláda by bola ochotná rokovať o odkúpení podielu v tejto firme. To však zatiaľ podľa neho nehrozí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok