Tlak kresťanov nepomohol, Pišťankova kniha v školách zostane

SITA
4.5.2016 11:04

S knihou Petra Pišťanka a Dušana Taragela Sekerou a nožom, ktorú Združenie katolíckych škôl Slovenska a po novom aj prešovský arcibiskup Ján Babjak žiadajú stiahnuť zo zoznamu povinnej literatúry pre stredné školy, sa budú žiaci na hodinách stretávať.

Tlak kresťanov nepomohol, Pišťankova kniha v školách zostane
SITA/Peter Žákovič

Návod ako s dielom pracovať

Rezort školstva informoval, že ku knihe už v pondelok 2. mája zasadala na ministerstve školstve odborná komisia zložená z jeho pracovníkov, ako aj zo zástupcov Štátneho pedagogického ústavu a členov predmetovej komisie slovenského jazyka a literatúry. "Komisia dospela k záveru, že dielo si vyžaduje dospelého čitateľa a zároveň erudovaného učiteľa, ktorý ho vie žiakom vysvetliť a viesť k nemu diskusiu. Žiak má k dielu zaujať svoj vlastný názor, aj kritický," uviedlo ministerstvo.

Komisia taktiež poverila Štátny pedagogický ústav, aby v najbližšom období pripravil metodický pokyn pre učiteľov. "V ňom vysvetlí, že dielo je určené dospelému čitateľovi, teda žiakom 4. ročníkov stredných škôl, poskytne návod, ako s dielom pracovať a odporučí niektoré poviedky. Ukážka bude zároveň obsahovať aj možnosť prepojenia na medzipredmetové vzťahy. Štátny pedagogický ústav zároveň pripravuje inovované katalógy cieľových požiadaviek, ktoré zohľadnia dané metodické usmernenia," dodalo ministerstvo školstva.

Cirkvi sa kniha nepozdáva

Združeniu katolíckych škôl Slovenska, ktoré prišlo s požiadavkou na stiahnutie knihy z povinnej literatúry, sa nepozdáva, že dielo obsahuje perverzné a vulgárne výrazy urážajúce ľudskú dôstojnosť. "Životný štýl, ktorý je v príkrom rozpore s ideálmi, ku ktorým má škola žiakov viesť, je v knihe predstavovaný ako vtipný príbeh bez dostatočného kritického postoja," uvádza združenie.

Kniha sa nachádza v štandardizovanom zozname literárnych diel od septembra 2015 v rámci Inovovaného štátneho vzdelávacieho programu. Budú sa s ňou stretávať žiaci štvrtých ročníkov stredných škôl a gymnázií v školskom roku 2018/2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok