V Kanade vypukol obrovský požiar, evakuovali desaťtisíce ľudí

TA3 ČTK
4.5.2016 08:08

Evakuáciu viac ako 80-tisíc obyvateľov kanadského mesta Fort McMurray nariadili úrady kvôli rýchlo sa šíriacemu lesnému požiaru, ktorý začal ohrozovať domy na jeho okraji.

Vymkol sa spod kontroly

Oheň sa pre silný vietor a vysoké teploty počas jediného dňa bleskovo dostal do obývanej oblasti. Premiér Justin Trudeau ponúkol vedeniu provincie Alberta pomoc kanadskej vlády pri boji so živlom.

Oheň ohrozuje kľúčovú príjazdovú cestu do mesta a medzi obyvateľmi zavládla panika. Požiar v okolí mesta ležiaceho v centre ložísk kanadských ropných pieskov začal horieť už cez víkend, hasiči ho ale až do utorka mali pod kontrolou. Potom sa ale pre nepriaznivé meteorologické podmienky skokovo priblížil k mestu, ktoré začali po výzve úradov hromadne opúšťať obyvatelia.

Nevedia, či sa vrátia

"Opustil som svoju štvrť, kde horeli domy. Neviem, či a kedy sa vôbec vrátim," povedal podľa AP jeden z miestnych obyvateľov Will Gibson, ktorý je zároveň hovorcom spoločnosti Syncrude, jednej z firiem ťažiace ropné piesky, ktoré museli pre požiar obmedziť svoju činnosť.

Albertská premiérka Rachel Notleyová uviedla, že úrady sa snažia zabezpečiť evakuáciu všetkých ľudí v ohrozených lokalitách a ľudia so zdravotnými problémami podľa nej možno budú transportovaní letecky. Oheň podľa miestneho úradu pre krízové ​​situácie zachvátil nešpecifikované množstvo objektov. Hlavná príjazdová cesta vedúca do mesta od juhu bola uzavretá po tom, čo sa cez ňu dostal oheň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok