Európska komisia navrhne ďalšie povinné kvóty aj bezvízový styk s Tureckom

TA3
4.5.2016 07:42

Kvóty by sa mali týkať mimoriadnych prípadov, keď do niektorého z členských štátov príde príliš veľa utečencov naraz. Európska komisia zrejme už vopred ráta s tým, že niektoré členské štáty nebudú chcieť kvóty prijať.

Ankara všetky podmienky nesplnila

Európska komisia predstaví správu o plnení tureckých záväzkov, ktoré vyplývajú z marcovej dohody Ankary s Európskou úniou o obmedzení migrácie. Podporí v nej zrejme "podmienečný" bezvízový styk s Tureckom.

Navrhnúť by komisia mala tiež úpravu azylovej politiky, ktorej súčasťou by mohli byť aj kvóty rozdeľujúce žiadateľa o azyl z preťaženej hraničnej členskej krajiny do iných štátov Únie. Komisia zrejme navrhne bezvízový styk s Turkami napriek tomu, že Ankara nesplnila všetky potrebné podmienky.

Podľa BBC sa EK obáva, že v prípade odmietnutia bezvízového styku by Turecko prestalo plniť podmienky migračnej dohody, a opäť by tak výrazne vzrástol počet utečencov, ktorí prichádzajú cez Egejské more z Turecka do Grécka. Čaká sa však, že si od Európskej komisie Turci vypočujú výhrady, ktoré sa budú týkať predovšetkým dodržiavania slobody slova, spravodlivosti súdnictva a ochrany menšín.

Úprava azylovej politiky

Okrem dohody s Tureckom sa Európska komisia bude zaoberať tiež reformou únijnej azylovej politiky. Členským krajinám by mala navrhnúť úpravu takzvaného dublinského systému, ktorý určuje, ktorá krajina rieši žiadosti o azyl.

Podľa súčasných pravidiel je to vždy štát, kde sa utečenec prvýkrát dostal na územie Únie. Nový návrh pravdepodobne ponechá pravidlo o prvej krajine vstupu, doplní ho však o mechanizmus distribúcie žiadateľov o azyl v prípade neúmerne vysokého počtu žiadateľov v jednej členskej krajine. Každá krajina by tak mala mať k dispozícii svoju kvótu závislú na výkone jej ekonomiky a počtu obyvateľov.

O návrhu komisie budú musieť ešte rokovať jednotlivé členské krajiny aj europarlament. Niektoré krajiny už dali najavo, že kvóty odmietajú. Štáty budú mať podľa návrhu komisie zrejme možnosť sa z povinnosti prijať žiadateľa o azyl "vykúpiť" a to čiastkou v prepočte 250-tisíc eur za každého žiadateľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok