Cruz vzdal prezidentskú kampaň po prehre v Indiane, Trump má voľnú cestu

TA3 TASR
4.5.2016 06:38

Číslo dva v maratóne amerických republikánskych primárok Ted Cruz oznámil v noci nadnes v priamom televíznom prenose po jasnej porážke v Indiane ukončenie svojej kampane.

Porážka po silnej kampani

Znamená to, že miliardár Donald Trump sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane kandidátom strany na prezidenta. "Hovoril som, že budem pokračovať, kým budem vidieť schodnú cestu k víťazstvu. Dnes večer však musím s ľútosťou povedať, že táto cesta sa zdá byť zahataná," povedal Cruz pred svojimi priaznivcami.

vlajk_0a000002-7bed-0316.jpg

Cruz v predchádzajúcich dňoch viedol pomerne agresívnu kampaň v Indiane, no ani to nestačilo na víťazstvo v tomto stredozápadnom štáte. Trump musí teraz získať ešte približne 200 delegátov v zostávajúcich primárkach, avšak po víťazstve v Indiane, kde zobral najmenej 45 delegátov z 57, bolo pre Cruza už prakticky nemožné prekaziť mu jeho suverénne ťaženie.

U demokratov bodoval Sanders

Demokratické primárky v štáte Indiana vyhral vermontský senátor Bernie Sanders. Výsledok v Indiane však toho veľa nezmení v celkovom súčte, keďže demokrati prideľujú delegátov v jednotlivých štátoch podľa pomerného volebného systému. Pred súbojom v Indiane mala Clintonová zaistených 91 percent z celkového počtu delegátov potrebného na získanie demokratickej prezidentskej nominácie.

Skóre v Indiane naznačovalo, že Clintonová bude mať po tejto etape primárok 2208 delegátov, pričom na nomináciu je potrebných 2383. Bernie Sanders mal v tých istých chvíľach podľa prepočtov CNN iba 1439 delegátov.

sand_0a000002-7ca1-79a1.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok