Boj o kvóty stále nevzdávajú, majú sa týkať mimoriadnych prípadov

TA3 TASR
3.5.2016 10:49

Európska komisia zrejme navrhne v stredu ďalšie povinné kvóty na prijímanie migrantov. Informoval o tom Český rozhlas. Kvóty by sa mali týkať mimoriadnych prípadov, keď do nejakého členského štátu príde príliš veľa migrantov naraz.

Exekutíva EÚ si vyberie miernejší z dvoch variantov na reformu súčasného tzv. dublinského azylového systému, ktoré nedávno predstavila. Druhá možnosť spočívala v tom, že by si krajiny EÚ mali automaticky prerozdeľovať úplne všetkých žiadateľov o azyl, ktorí by prišli na ich územie.

Kvóty by podľa preferovaného návrhu mali začať platiť v momente, keby počet žiadateľov o azyl v nejakom štáte EÚ prekročil o 150 percent mieru, ktorá bude stanovená ako spravodlivý podiel každej krajiny. Ako Českému rozhlasu povedal diplomatický zdroj, je to dosť vysoké číslo a kvóty by tak mali byť využívané skutočne len v mimoriadnych situáciách.

Ministri vnútra krajín EÚ na svojej ostatnej schôdzke pritom Európsku komisiu vyzvali, aby návrh na zavedenie kvót teraz nepredkladala. Ako uviedli Hospodářské noviny s odvolaním sa na svoje zdroje, jedným z dôvodov tlaku na EK, aby návrh odložila, bola aj obava z negatívnych dopadov na blížiace sa britské referendum o ďalšom zotrvaní v EÚ. Komisia sa však rozhodla tieto výzvy nerešpektovať. Na predloženie návrhu podľa vlastného uváženia má právo, konštatoval ČRo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok