Objavili blízke planéty podobné Zemi, sú horúcimi kandidátmi na život

TA3 SITA
3.5.2016 08:03

Fanúšikovia sci-fi jasajú. Vedci objavili tri potenciálne obývateľné planéty mimo Slnečnej sústavy. Vzdialené sú od Zeme približne 39 svetelných rokov. Podľa astrofyzikov je teoreticky možné, že by sme na planétach mohli nájsť chemické stopy života.

Tri potenciálne obývateľné planéty podobné Zemi objavil medzinárodný tím vedcov. Podľa nich ide o dosiaľ najvážnejších kandidátov na nájdenie života mimo našej slnečnej sústavy. Trojica planét obieha okolo veľmi chladnej trpasličej hviezdy vzdialenej približne 39 svetelných rokov od Zeme. Veľkosťou aj teplotou sú porovnateľné so Zemou a Venušou. Všetky tri vesmírne telesá sú "potenciálne obývateľné" a blízko seba, takže ich atmosféru je možné analyzovať súčasnými technológiami.

"Ide o prvú príležitosť na nájdenie chemických stôp života mimo našej slnečnej sústavy," uviedol vedúci vedeckého tímu Michaël Gillon, astrofyzik z univerzity v belgickom meste Liége. Až doteraz sa pátranie po planétach podobných Zemi v našej galaxii a mimo nej sústreďoval predovšetkým na hviezdy, akou je Slnko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok