Nemeckí tajní monitorujú mešity, chcú zabrániť rozšíreniu extrémizmu

TA3 ČTK
2.5.2016 16:55

Nemecký Spolkový úrad pre ochranu ústavy, ktorý vykonáva funkciu kontrarozviedky, má v hľadáčiku pre možný extrémizmus zhruba 90 mešít. V rozhovore s televíziou ARD to vyhlásil šéf nemeckých tajných Hans-Georg Maassen.

"Obávame sa, že v Nemecku je veľa islamistických obcí okolo mešít, ktorým musíme venovať pozornosť," povedal Maassen. Zdôraznil, že úrady nesledujú moslimov v Nemecku, ale činnosť náboženských a politických radikálov. Takmer vo všetkých sledovaných mešitách sa hovorí po arabsky a vznikli prebudovaním z iných priestorov, ako sú napríklad nevyužívané skladisko či byty.

"Islamský radikalizmus a džihádizmus v Nemecku je nemysliteľný bez (pomoci) zahraničia, (teroristických organizácií) al-Kájdy a Islamského štátu," dodal Maassen s tým, že Nemecko potrebuje sformovanie koalície proti extrémizmu, ktorej súčasťou by boli aj moslimovia.

Téma radikálnych aktivít v mešitách je teraz v Nemecku aktuálna. Minulý týždeň predseda spoločného poslaneckého klubu vládnej straníckej únie kresťanských demokratov CDU a jej sesterskej bavorskej CSU Volker Kauder vyzval, aby úrady dianie v islamských modlitebniach pozornejšie sledovali. Kauderov názor následne podporilo niekoľko popredných politikov, okrem iného aj šéf bavorskej CSU Horst Seehofer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok