Krajiny starej Európy žiadajú predĺženie kontrol v Schengene

ČTK
2.5.2016 12:33

Šesť európskych krajín napísalo list Európskej komisii, v ktorom žiadajú predĺženie dočasných kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Chcú totiž lepšie monitorovať prílev migrantov.

Obávajú sa prílevu migrantov

Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko a Švédsko si želajú predĺžiť kontroly na hraniciach o ďalších šesť mesiacov, informoval spravodajský server The Local. V liste sa tiež uvádza, že tie štáty Schengenu, ktoré žiadne reštriktívne opatrenia ešte neprijali, by mali mať možnosť zaviesť kontroly s platnosťou až na dva roky, ak to budú považovať za potrebné.

Vlani v septembri osem z 26 členských štátov schengenského priestoru zaviedlo pohraničné kontroly s cieľom obmedziť a monitorovať prílev utečencov na základe pravidiel EÚ, ktoré umožňujú štátom obnoviť kontroly za istých okolností maximálne na dobu ôsmich mesiacov.

Nemecko, ktoré bolo prvou krajinou, ktorá na hranici zaviedla kontroly, dosiahne osemmesačný limit tento mesiac. Pre Dánsko, ktoré začalo s kontrolami na svojej hranici s Nemeckom v januári, osemmesačný termín vyprší v septembri, pre Švédsko to bude už v júli.

Množstvo utečencov z roka na rok narastá

"Do Európy stále prichádza veľký počet migrantov a my musíme strážiť, kto vstupuje do našej krajiny cez nemecko-dánsku hranicu," uviedla dánska ministerka pre integráciu Inger Stöjbergová. Prílev desaťtisícov utečencov do krajín na severe a západe Európy výrazne obmedzili ploty vystavané na hraniciach krajín na obľúbenéj balkánskej migračnej trase.

K ďalšiemu obmedzeniu prílevu migrantov prispela tiež marcová dohoda EÚ s Tureckom, na základe ktorej sú migranti, ktorí prídu nelegálne do Grécka a nepodajú si tu riadnu žiadosť o azyl alebo im je taká žiadosť zamietnutá, vratení späť na turecké územie. Štatistiky Medzinárodnej organizácie pre migráciu však ukazujú, že celkový počet utečencov, ktorí priplávajú do Talianska či Grécka, bol za prvé štyri mesiace tohto roka stále vyšší ako v rovnakom období vlani.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok