Trump vyzval republikánov, aby sa spojili a podporili jeho kandidatúru

TASR
2.5.2016 09:39

Vedúci republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump vyzval svoju stranu, aby sa zjednotila za jeho kandidatúrou - aj keď to podľa jeho slov nič nezmení na jeho nominácii, informovala tlačová agentúra AP.

Kampaň sa sústredila na Indianu

"Nemyslím si, že na tom záleží, ale bolo by pekné, keby sa Republikánska strana spojila," vyhlásil Trump na mítingu v meste Fort Wayne v štáte Indiana. "Jednako si myslím, že aj tak zvíťazím." Kampaň jednotlivých kandidátov sa cez víkend sústredila na Indianu, kde sa budú konať primárky v utorok.

Ak v nich zvíťazí Trump, posilní si náskok a priblíži sa k získaniu republikánskej nominácie. Jeho súperi Ted Cruz a John Kasich sa naďalej nevzdávajú a dúfajú, že zabránia Trumpovi dosiahnuť nadpolovičnú väčšinu delegátov ešte pred júlovým zjazdom strany.
Nový prieskum ukázal, že Trump v Indiane pred primárkami vedie s podporou 49 percent v porovnaní s 34 percentami pre Cruza a 13 percentami pre Kasicha.

Dosiaľ získal 996 delegátov

Samotný 69-ročný miliardár v rozhovore pre Fox News znova vyjadril presvedčenie, že v prípade víťazstva v Indiane fakticky uzavrie súboj o republikánsku nomináciu v prezidentských voľbách vo svoj prospech. "Áno, skončilo sa to. Už sa to skončilo," citovala ho agentúra Reuters.

Trump podľa bilancie AP dosiaľ získal 996 delegátov, na nomináciu ich potrebuje 1237. Čoraz viac sa zdá, že nomináciu získa bez toho, aby o ňu musel bojovať na celonárodnom zjazde republikánov, možno pri primárkach v Kalifornii 7. júna. V Indiane sa rozhoduje o 57 republikánskych delegátoch.

Federálny senátor Lindsey Graham, popredný Trumpov kritik medzi republikánmi, ktorý zo súboja o nomináciu odstúpil, ho v nedeľu označil za "najnezvoliteľnejšieho človeka", akého by mohla strana do volieb prezidenta nominovať.

Čas na rivalitu

Na strane demokratov vedúca kandidátka Hillary Clintonová v nedeľu pre televíziu CNN povedala, že jej súper Bernie Sanders bol "prospešný", keď priviedol milióny ľudí k hlasovaniu v straníckych primárkach. Podľa jej slov je však načase, aby ustúpil.

"Nastane čas, keď sa musíte pozrieť na realitu," vyhlásila bývalá prvá dáma a exministerka zahraničných vecí, ktorá má veľký náskok pred senátorom za štát Vermont aj po víťazstve v štyroch z piatich štátov, kde sa konali primárky minulý utorok.

Sanders odstúpenie odmietol

Sanders však odstúpenie na tlačovej konferencii vo Washingtone odmietol. Tvrdí, že je takmer nemožné, aby Clintonová získala potrebnú väčšinu 2383 delegátov júlového nominačného zjazdu Demokratickej strany bez tzv. superdelegátov, ktorí sú nevolení a môžu na zjazde hlasovať za ktoréhokoľvek kandidáta, ktorého si vyberú.

"Hodláme bojovať za každý hlas a každého zvyšného delegáta," povedal Sanders.
Podľa sčítania AP, zahŕňajúceho aj superdelegátov, ktorí už oznámili, koho podporia, vedie Clintonová s 2165 delegátmi pred Sandersom, ktorý má dosiaľ istých 1357 delegátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok