Trump si je istý, že po utorku bude víťazom

ČTK
1.5.2016 17:53

Republikánsky favorit Donald Trump pokladá nominačný súboj svojej strany za ukončený, ak sa mu v utorok v primárkach v štáte Indiana podarí poraziť svojich súperov Teda Cruza a Johna Kasicha. Podľa prieskumov má k tomu všetky predpoklady - nová anketa NBC dáva Trumpovi 49 percent hlasov, Cruzovi 34 a Kasichovi 13.

Trump si je istý, že po utorku bude víťazom
SITA/AP

Podľa Reuters má šancu

"Jasné, je hotovo," povedal Trump televízii Fox News. Zatiaľ má na svojom konte 996 delegátov a potrebuje ich 1237. Podľa agentúry Reuters tento počet môže skutočne dosiahnuť, ak 7. júna uspeje v kľúčovom nominačnom hlasovaní v Kalifornii.

V Indiane sa bude rozdeľovať 57 delegátov. Troch ponúka každý z deviatich volebných okrskov s tým, že všetkých troch v každom jednotlivom okrsku berie víťaz. Zvyšných 30 dostane ten, kto získa najviac hlasov v celom štáte Indiana.

1_0a000002-2592-df6e.jpg

Cruz obvinil médiá

Trumpov hlavný súper Cruz televízii NBC povedal, že sa spolieha na svoju čerstvo vybranú viceprezidentskú kandidátku Carly Fiorinaovú a na podporu indianskeho guvernéra, ktorý sa za jeho kandidatúru postavil. "Podpora, ktorú dostávam, rastie," vyhlásil optimisticky.

Otázke, či v prípade Trumpovej nominácie svojho súpera nakoniec podporí, sa Cruz vyhol a namiesto toho obvinil americké médiá. "Zisťujem, že mnohí novinári by radi videli, keby som ustúpil Trumpovi, pretože by to znamenalo, že Hillary Clintonová vyhrá," vyhlásil Cruz.

666_0a000002-25ff-d7e6.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok