Schäuble je naklonený zmenám v nemeckom daňovom systéme

TASR
1.5.2016 12:20

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble je naklonený tomu, aby sa po budúcoročných voľbách znížila daň z príjmu zamestnancov, pričom by stúpla relatívne mierna daň z investičných príjmov. Uviedol to pre noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Schäuble je naklonený zmenám v nemeckom daňovom systéme
SITA/AP

Režim zrážkovej dane

Nemecko uplatňuje na súkromné príjmy z kapitálu rovnú zrážkovú daň vo výške 25 %. Tento systém má zabrániť daňovým únikom. Pre príjmy zamestnancov platí progresívna daňová sadzba až do výšky 45 percent. Schäuble poznamenal, že vláda pracuje na systéme automatickej výmeny informácií o bankových účtoch v medzinárodnom meradle a na zavedení registra, ktorý by odhalil skutočných vlastníkov spoločností v daňových rajoch.

„Technicky to nie je ľahká úloha, dostávame sa však k tomu,“ povedal Schäuble s tým, že potom by mohla krajina zmeniť režim zrážkovej dane a výnosy z kapitálu zdaňovať rovnakou sadzbou ako mzdy. "Potom, počas ďalšieho legislatívneho obdobia, by sme mohli uvažovať o celkovom znížení sadzby dane z príjmu,“ povedal minister.

Obhajujú svoje bonusy

Zároveň v stanovisku pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung kritizoval spoločnosť Volkswagen za to, že vypláca vrcholovým manažérom bonusy. „Nemám pochopenie pre manažérov, ktorí najprv dostanú veľkú spoľahlivú spoločnosť do existenčnej krízy a potom vo verejnej debate obhajujú svoje bonusy,“ povedal minister.

„To ukazuje, že niečo nefunguje,“ povedal. Spoločnosť VW plánuje dvanástim súčasným a minulým manažérom vyplatiť za rok 2015 sumu 63,24 mil. eur. V minulom roku automobilka zaznamenala rekordnú stratu v dôsledku nákladov spojených s emisným škandálom. Malú časť bonusov automobilka neudelila, vyplatí ich však v neskoršom termíne, ak firma dosiahne stanovené ciele, vrátane zotavenia ceny akcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok