Indické úrady vyzvali ľudí, aby varili len v noci

SITA
1.5.2016 07:59

Horúčavy v Indii si v apríli vyžiadali vyše 300 ľudských životov a vo východoindickom štáte Bihár prijali tento týždeň bezprecedentné rozhodnutie: v čase od 09.00 h do 18.00 h zakázali akékoľvek varenie, aby zabránili požiarom, ktoré zabili už takmer 80 ľudí.

Indické úrady vyzvali ľudí, aby varili len v noci
SITA/AP

Žiadne náboženské rituály

Náhodné požiare zhoršované suchým, horúcim a veterným počasím zachvátili chatrče v chudobných štvrtiach a slamené strechy dedinských domov a zabili 79 ľudí, z toho desať detí. Jeden z týchto požiarov vzbĺkol minulý týždeň počas hinduistickej slávnosti.

Indické úrady teraz vyzvali ľudí, aby si varili v noci. V snahe zabrániť ďalším požiarom tiež zakázali vypaľovanie rolí a náboženské rituály s ohňom. Za porušenie zákazu hrozí previnilcom až rok väzenia, informovala tlačová agentúra AP.

Horúčavy a sucho

"V Biháre to nazývame sezónou požiarov," citovala jedného z miestnych predstaviteľov. "Silné západné vetry roznecujú ohne, ktoré sa ľahko šíria a spôsobujú veľké škody," dodal. Veľkú časť Indie sužujú už celé týždne horúčavy a silné sucho, ktoré decimujú úrodu, zabíjajú dobytok a spôsobili, že najmenej 330 miliónov Indov nemá dostatok vody.

Rieky, jazerá a priehrady v častiach západoindických štátov Maháráštra a Gudžarát vyschli a celkové zásoby podzemnej vody klesli na 22 percent svojej kapacity. Na niektorých miestach je situácia kritická a úrady posielajú ľuďom cisterny s vodou. Monzúnové dažde by pritom mali prísť až začiatkom júna.

Situácia sa ešte zhorší

Na choroby súvisiace s horúčavami zomrelo v apríli v štáte Urísa 110 ľudí, v Telangane 137 a v Ándhrapradéši 45. Teploty sa tam od začiatku apríla pohybujú okolo 44 stupňov Celzia, čo je približne 4-5 stupňov nad normálom. Meteorológovia varovali, že situácia sa ešte zhorší v máji, ktorý je tradične najhorúcejším mesiacom v Indii.

Hoci sú vlny horúčavy v letných mesiacoch v Indii bežné, úrady robia iba veľmi málo, aby zabezpečili dostatok vody pre ľudí a upozornili obyvateľov mestských aglomerácií na riziká, dodala AP. India pritom prežíva smrtiacu vlnu horúčav druhý rok po sebe. Vlani v horúčavách v Indii zomrelo asi 2500 ľudí.

Témy: požiar India
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok