Bagdadom otriasol silný výbuch, k zodpovednosti sa prihlásil IS

TA3 TASR
30.4.2016 15:52

Najmenej 21 ľudí zahynulo pri bombovom útoku na šiítskych pútnikov v Bagdade. Desiatky ďalších utrpeli zranenia. K atentátu sa prihlásili sunitskí radikáli z hnutia Islámský štát, ktorí mali podobné útoky na svedomí aj v minulosti.

Najmenej 21 ľudí dnes zahynulo a ďalších 42 utrpelo zranenia v juhovýchodnej časti irackého hlavného mesta Bagdad pri výbuchu trhaviny uloženej v automobile. Podľa miestnej polície bol atentát namierený proti civilistom - šiitským pútnikom uberajúcim sa do mešity v štvrti Kázimíja na severe metropoly. Iné iracké bezpečnostné zdroje však uviedli, že útok zasiahol trhovisko na voľnom priestranstve.

Agentúra AP píše, že oba zdroje bezprostredne nebolo možné porovnať z hľadiska presnosti ich údajov. Policajní predstavitelia hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, keďže nemajú povolenie komunikovať s médiami. Očakáva sa, že v priebehu nasledujúcich dní prídu peši z celého Iraku do mešity imáma Músá al-Kázima tisícky šiitských pútnikov, aby si pripomenuli výročie smrti tohto duchovného žijúceho v 8. storočí.

K zodpovednosti za dnešný útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. K podobným útokom na šiitských pútnikov a civilistov na bagdadských šiitských predmestiach sa však v nedávnej minulosti väčšinou hlásila džihádistická sunnitská skupina Islamský štát. K rozdeleniu mohamedánov na šiitov a sunnitov došlo v 7. storočí. Jeho príčinou bola nástupnícka otázka vo vedení moslimskej obce po smrti proroka Mohameda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok