Kováči sa Kotlebovi nepáčili, dostanú priestor v SND

SITA
30.4.2016 14:13

Do celoslovenskej vlny podpory breznianskeho súboru Jána Chalupku sa zapája aj naša prvá divadelná scéna. Činohra Slovenského národného divadla pozýva v pondelok 16. mája do Štúdia v novej budove SND na Pribinovej ulici v Bratislave na hru srbského autora Miloša Nikoliča Kováči.

Kováči sa Kotlebovi nepáčili, dostanú priestor v SND
SITA/Marek Mrviš

Hrubý zásah do umeleckej slobody

Predstavenie Kováči z repertoáru Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno 14. marca v Brezne prerušil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba. "Tento hrubý zásah do slobody umeleckej tvorby mal odôvodniť tým, že mu v hre prekážali vulgárne výrazy," pripomína národné divadlo v tlačovej správe.

Ako ďalej avizuje SND, hra Kováči odhaľuje nezmyselnosti vojny, je absurdnou, trpkou komédiou o osudoch troch bývalých vojakov - Nemca, Srba a Rusa, ktorí s odstupom rokov riešia spletité vzťahy a krivdy vojnových čias. Titul podľa prekladu Jána Jankoviča naštudoval uznávaný režisér Ľuboslav Majera, rodák z Báčskeho Petrovca vo Vojvodine, v Srbsku. SND pozýva záujemcov, aby sa 16. mája prišli spolu s Kováčmi "zamyslieť nad nezmyselnosťou vojen, ale aj nad súčasnosťou sveta pri sledovaní tejto trpkej komédie, ktorej myšlienky by mali priniesť očistu duše a nie bezprecedentný nedemokratický zásah moci".

Divadelný súbor Jána Chalupku z Brezna s vyše 90-ročnou históriou patrí medzi najstaršie a najaktívnejšie amatérske divadelné súbory na Slovensku. So súborom spolupracovali významní slovenskí profesionálni režiséri a viaceré inscenácie, ktoré so súborom pripravili, sa zapísali do dejín slovenského ochotníckeho divadla.

Predstavení bude viac

Súbor získal desiatky ocenení z divadelných festivalov a prehliadok na Slovensku i v rámci Jiráskovho Hronova - bývalej celoštátnej divadelnej prehliadky do roku 1990. Je trojnásobným držiteľom Ceny za tvorivý čin roka, udeľovanej na Scénickej žatve v Martine, dodáva sa v správe SND k hosťovaniu, na ktoré sa dajú lístky získať cez web divadla alebo v pokladniach SND.

Solidaritu breznianskym divadelníkom a podporu nielen umeleckej slobode vyjadrili už viaceré slovenské divadelné scény, množstvo iniciatív a výziev. Divadelný súbor Jána Chalupku podporil osobne aj prezident Andrej Kiska. Prezident navštívil uvedenie inscenácie hry srbského autora Miloša Nikoliča 22. marca bratislavskom A4 - priestore súčasnej kultúry, kde pôsobí Divadlo SkRAT.

Po SND uvedú 20. až 22. mája Kováčov v Bačskom Petrovci v srbskej Vojvodine, na 8. jún divadlo avizuje na svojej webstránke hosťovanie v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici, 24. júna vystúpia breznianski divadelníci s Kováčmi na Divadelných dišputách vo Veľkom Krtíši, 25. júna zas zavítajú na festival Dotyky a spojenia do Martina a v závere augusta účinkujú na Kremnických gagoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok