Klaus podporil nemeckú populistickú pravicu, polícia vo veľkom zatýkala

TA3 ČTK TASR
30.4.2016 13:02

So zhruba hodinovým oneskorením začal v Stuttgarte zjazd pravicovo populistickej strany Alternatíva pre Nemecko, ktorý bude rozhodovať o novom programe.

Demonštranti zablokovali vstup

Keď zhruba dve tisícky účastníkov zjazdu prichádzali do konferenčného centra, demonštranti na nich kričali: "Utečenci zostať, nacistov vyhnať!". Protestujúci dočasne zablokovali neďalekú cestnú komunikáciu a na ďalšej ceste vedúcej do kongresového centra podpaľovali pneumatiky.

V mieste udalosti bolo prítomných asi 1000 policajtov, ktorí mali dohliadať, aby nedošlo k násilnému stretu medzi členmi ultrapravicovej AfD a demonštrantmi. Polícia zadržala približne 400 ľavičiarov.

Mnohí účastníci protestu sa však aj napriek tomu začali správať násilnícky; niektorí mali na tvárach masky a mávali železnými tyčami, priblížil hovorca polície. Očitý svedok zase hovoril o tom, že policajti použili na rozohnanie demonštrujúceho davu paprikový sprej.

Klausa prerušovali potleskom

Klaus sa vo svojom vystúpení označil za "naozajstného fanúšika" strany, ktorá je podľa neho "dôležitá aj pre nás v susednej krajine". "Démonizovanie" AfD v nemeckých politických a akademických kruhoch aj v médiách považuje za "absurdné" a "lživé". "Brutalita útokov ukazuje, že máte pravdu a že vaši kritici dostali strach. Títo ľudia nechcú pluralitu a demokraciu," povedal exprezident s tým, že strana musí "odmietnuť zničujúcu politickú korektnosť".

Účastníkov kongresu Klaus vyzval, aby sa pokúsili jasnejšie definovať ideologické zakotvenie svojej strany. K tomu podľa neho patrí napríklad to, aby strana povedala "niečo k Európe, k migrácii, k stále rastúcej regulácii a manipulácii nášho hospodárstva a súkromného života, ku zničujúcim útokom na naše tradície, zvyky, obyčaje a hodnoty, ktoré patria nám a ktoré sme zdedili od našich rodičov a starých rodičov. Musíte opísať beznádejnú slepú uličku dnešného európskeho vývoja a ukázať cestu z nej," dodal exprezident.

Klaus podporil AfD už v polovici marca na zhromaždení pred voľbami v troch nemeckých spolkových krajinách - Bádensku-Württembersku, Porýní-Falcku a Sasku-Anhaltsku. Európu vtedy označil za "nebezpečné bojisko".

Zákaz šatiek a obriezok

Predstavitelia AfD vyzvali ku všeobecnému zákazu nosenia burky a nikábu, teda odevov, ktoré zakrývajú celú tvár moslimských žien. Žiadajú tiež, aby v školách bolo učiteľkám aj žiačkam zakázané nosiť na hlave šatku, ktorá je podľa strany prejavom utláčania žien. Strana tiež žiada zákaz chlapčenskej obriezky, ktorá patrí k tradičným náboženským rituálom moslimov aj židov.

AfD vznikla pôvodne ako strana, ktorá odmietala spoločnú európsku menu. Vlani v nej však prevládlo nacionalistické krídlo, ktoré sa ostro stavia proti imigrácii. Tento rok strana výrazne uspela v troch krajinských voľbách, keď získala od 12 do 25 percent hlasov a v Sasku-Anhaltsku sa stala druhou najsilnejšou frakciou v krajinskom sneme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok