Reformisti a umiernení nezískali väčšinu v iránskom parlamente

TA3 TASR
30.4.2016 11:23

Iránski reformisti a umiernení spojenci prezidenta Hasana Rúháního vyhrali parlamentné voľby v Iráne, ale v parlamente nebudú mať väčšinu. Vyplýva to z informácií o oficiálnych výsledkoch druhého kola parlamentných volieb, ktoré zverejnila iránska štátna televízia.

Reformisti a umiernení nezískali väčšinu v iránskom parlamente
SITA/AP

Otváranie sa Západu

Na to, aby toto politické zoskupenie mohlo kontrolovať 290-členný iránsky parlament, muselo by z druhého kola volieb vyjsť so ziskom 40 kresiel. Iránska televízia podľa agentúry AP informovala, že v druhom kole bolo do parlamentu zvolených 37 reformistických a umiernených poslancov.

Agentúra AP spresnila, že umiernení a reformisti tak budú mať v 290-člennom parlamente 143 poslancov, takže ich blok bude najpočetnejší. Na druhom mieste skončili konzervatívci s 86 poslancami. Do parlamentu bolo zvolených aj 61 nezávislých poslancov.

Politickí analytici upozorňujú, že proprezidentské sily by mohli posilniť svoju pozíciu v parlamente práve vďaka podpore nezávislých poslancov. Ak by ju nezískali, v hre sú ešte pragmaticky naladení poslanci z konzervatívneho krídla, keďže ich najradikálnejší kolegovia - odporcovia Rúháního politiky otvárania sa Západu - v prvom kole volieb ani neboli zvolení.

Značné úspechy

Parlament sa na svojom ustanovujúcom zasadnutí zíde koncom mája - po tom, ako Rada strážcov potvrdí výsledky parlamentných volieb.

V prvom kole vo februári zaznamenal blok reformistov a umiernených značné úspechy na úkor stúpencov tvrdej línie. Získal väčšinu v parlamente i vo vplyvnej Rade expertov, ktorá de facto určuje základné smerovanie iránskej politiky a vyberá najvyššieho duchovného vodcu krajiny.

V novom iránskom parlamente bude zasadať aj 17 žien, z ktorých 15 sa hlási k reformistickému krídlu. Ide o najvyšší počet žien zvolených do parlamentu od islamskej revolúcie v roku 1979.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok