Na východe Ukrajiny bude od soboty platiť prímerie

TASR
29.4.2016 20:41

Ukrajinská vláda a povstalci sa dohodli na dodržiavaní prímeria na východe Ukrajiny počas blížiacich sa pravoslávnych veľkonočných sviatkov, ktoré vrcholia túto nedeľu. Prímerie má vstúpiť do platnosti v sobotu o polnoci miestneho času.

Na východe Ukrajiny bude od soboty platiť prímerie
SITA/AP

Po trojstranných rokovaniach v bieloruskej metropole Minsk o tom podľa agentúry AP informoval osobitý vyslanec Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Marin Sajdik. Dodal, že prímerie by malo platiť aspoň do 9. mája, teda dňa víťazstva niekdajšieho Sovietskeho zväzu nad hitlerovským Nemeckom.

Situácia na východe Ukrajiny je stále nestabilná a naďalej dochádza k prípadom porušovania dohody o prímerí. Z nedodržiavania minských mierových protokolov sa obviňujú navzájom obe strany konfliktu. Úrady neuznanej Doneckej ľudovej republiky tak v stredu informovali o ostreľovaní svojho kontrolného stanovišťa na vjazde do obce Olenivka. Podľa "ministerstva obrany" Doneckej ľudovej republiky pri tom zahynulo šesť ľudí a desať utrpelo zranenia.

Konflikt na východe Ukrajiny si podľa najnovšej správy Organizácie Spojených národov vyžiadal od svojho vypuknutia v apríli 2014 už vyše 9300 mŕtvych a 21.000 zranených. Zástupca generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Tayé-Brook Zerihoun vo štvrtok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN konštatoval, že boje na východe Ukrajiny sa v uplynulých týždňoch vystupňovali na úroveň, aká nebola v oblasti zaznamenaná od ich najintenzívnejšej fázy v auguste 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok