Video z džihádistovej prilby ukazuje krutú realitu v Islamskom štáte

TA3
1.5.2016 19:40

Malo to byť propagandistické video. Skupinka hrdých bojovníkov Islamského štátu sa neohrozene vydáva proti kurdským nepriateľom. Záznam z prilby jedného z nich však po chvíli ukazuje chaos, paniku a smrť.

Video z džihádistovej prilby ukazuje krutú realitu v Islamskom štáte
ViceNews

Video mŕtveho džihádistu

Na internete sa rozšírilo výnimočné video, ktoré ukazuje neskreslenú realitu bojov medzi vojakmi samozvaného Kalifátu a kurdskými pešmergami. Ide o takmer nezostrihaný a neupravený záznam z kamery, ktorá bola na prilbe jedného z mŕtvych džihádistov.

Videozáznam sa podarilo získať Vice News od pešmergských bojovníkov. S džihádistami viedli boje asi 50 kilometrov od Mósulu.

Zábery po chvíli v žiadnom smere nezodpovedajú propagačným videám natočenými Islamským štátom. Vidieť v ňom paniku, chaos a vystrašených bojovníkov, ktorí len s ťažkosťami ovládajú svoje zbrane.

Útok pri západe slnka

Záznam kamery sa začína rozlúčkou so samovražedným atentátnikom. Neskôr vidíme navonok sebavedomých bojovníkov džihádu na ceste na frontu. Horúce chvíľky začnú džihádistom vo chvíli, keď ich napadnú kurdskí pešmergovia.

Jedna z rakiet zasiahne auto v konvoji a džihádisti sa snažia odpovedať streľbou na príliš vzdialené terče. Bojovníkov zachváti panika, jednotka sa ukáže ako málo trénovaná a neorganizovaná. Neskúsenosť vidieť napríklad vtedy, keď bojovníci nevedia rozoznať jednotlivé rakety.

Video je vlastne záznamom štandardnej bojovej akcie. Washington Post upozorňuje, že útok začína pri západe slnka, čo je bežná taktika malých bojových jednotiek. V prípade ústupu sa počíta, že blížiaca sa tma môže poskytnúť krytie. Štvorčlenná jednotka (vodič a traja bojovníci) ide v opancierovanom aute. Zdá sa, že môže ísť o upravené americké vozidlo.

Smrť na ústupe

Na pešmergov odpovedajú islamisti aj streľbou z guľometu, podomácky vyrobenými granátmi a raketometom. Spolubojovníci sa však v strese medzi sebou hašteria a s ťažkosťou obsluhujú niektoré zbrane. Hlavnou postavou videa je džihádista Abú Hadžár. „Daj z tej rakety dole ochranný kryt!“ inštruujú ho v rýchlosti. Spolubojovníci si vyčítajú, že sa pri streľbe páli hlava-nehlava a ohrozujú sa aj vlastné rady.

Auto s malou posádkou napokon zasiahne raketa, vodič je mŕtvy a ostatní musia ustúpiť. Napokon aj bojovník s kamerou dostane zásah a hoci sa snaží dostať do bezpečia, v bitke zomrie.

Propaganda väčšinou ukazuje vojakov kalifátu ako na všetko odhodlaných tvrdých chlapov. Sociálne siete sú posiate množstvom účtov, prostredníctvom ktorých kalifát propaguje svoje víťazné boje a snaží sa verbovať ďalších bojovníkov.

Ich videá často zachytávajú násilie na zajatcoch a nemilosrdný postup vpred. Špekuluje sa, že toto video malo byť tiež použité na propagandu - samozrejme, až po zostrihaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok