Terapiu proti starnutiu skúsili na prvom človeku. A hlásia úspech

TA3
30.4.2016 21:52

Starnutie považuje za chorobu a rozhodla sa pre liečbu. 45-ročná šéfka biotechnologickej firmy sa stala prvým človekom, na ktorom vyskúšali génovú terapiu proti starnutiu. Vraj úspešne. Naozaj omladla, ide o podvod, či o odchýlku v meraniach?

Terapiu proti starnutiu skúsili na prvom človeku. A hlásia úspech
ČTK/Tetra Images

Vyskúšala postup sama na sebe

Biotechnologická firma BioViva oznámila, že ako prvá na svete dokázala génovou terapiou predĺžiť časti chromozómov. Mala prominentného dobrovoľníka – do rizika išla osobne šéfka firmy. Experiment sa vraj podaril a výsledky sú úžasné. Nezvyčajný postup si však už stihol získať hlasných kritikov.

Na koncoch chromozómov sa nachádzajú teloméry. Môžeme si ich predstaviť ako akési plastové koncovky na konci šnúrok do topánok. Tieto ochranné konce chránia génové informácie v samotnom chromozóme. Tak ako sa bunky delia a chromozómy sa kopírujú, teloméry sa stávajú v istom štádiu starnutia stále kratšími. Keď dosiahnu kritickú hranicu, bunka zostarne, prestane sa deliť a odumrie.

Firma BioViva prehlásila, že jej šéfka Elizabeth Parrishová podstúpila experimentálnu liečbu. Dostala dve génové terapie. Pri jednom ošetrení jej vpichli injekciu do svalu s filistatínom. Pri pokusoch na laboratórnych myšiach sa totiž ukázalo, že filistatín zvyšuje svalovú hmotu. Parrishová vraj dostala aj dávku vírusov obsahujúcich genetický materiál.

PR firmy či prelom?

Priama súvislost veľkosti dĺžky telomérov so starnutím je zatiaľ teóriou, hoci nepriamych dôkazov je dosť. Zakladateľka BioViva verí, že sú správnym kľúčom k zvráteniu starnutia.

Už pri minulých výskumoch sa s telomérami podarilo manipulovať. Napríklad vedecký tím zo Stanford University Medical Center zvrátil skracovanie telomérov v kožných bunkách. Takto ošetrené bunky sa potom dokázali deliť 40-násobne viac ako neošetrené bunky. Na výskum sa však použili iba laboratórne myši. Takéto otočenie vnútorných hodín buniek by chceli vedci využiť na testovanie liečiv.

Na druhej strane sa ešte neukázala priama súvislosť medzi dĺžkou telomérov a kvalitou zdravia. "Je to ako so šedivými vlasmi - farbenie vlasov vám nepredĺži život," povedala Dana Glei, výskumníčka z Georgetown University.

Kritici upozorňujú, že vyhlásenie BioViva prišlo bez podrobností a môže ísť len o šikovné PR firmy. Bez podrobnej zverejnenej štúdie alebo nezávislého overenia ťažko povedať, či sa naozaj podarilo teloméry predĺžiť.

Ak je pokus na Parrishovej reálny, ide o veľký skok. Takýto pokus na živom človeku si však vyžaduje špeciálne povolenie štátnych úradov. Manažérka sa preto rozhodla obísť legislatívu USA a podstúpiť génovú liečbu v Kolumbii.

Bunky vraj omladli o 20 rokov

Parrishová má v súčasnosti 45 rokov. "Som pacient nula. Starnutie chápem ako chorobu," tvrdila pri  predstavovaní svojho poslania.

Keď sa niektorí členovia tímu BioViva dozvedeli, že Parrishová sa rozhodla pre génovú terapiu, radšej odišli.

Vstupné testy ukázali, že pred terapiou boli Parrishovej teloméry vzhľadom na jej vek nezvyčajne krátke. Po pol roku sa opätovnými testami zistilo predĺženie z 6,71 kilobáz na hodnotu 7,33. Podľa firmy to vlastne znamená, že Parrishovej bunky biologicky „omladli“ o 20 rokov.

Abraham Aviv z Rutgers New Jersey Medical School ale považuje 9-percentný rozdiel v dĺžke za možnú odchýlku v meraní. Väčšina laboratórií s ňou počíta. Navyše, problém je, že metóda sa testovala len na jednej osobe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok