Známy herec zabojoval proti odchodu z Únie. Z vtipného videa je hit

TA3
30.4.2016 09:56

Čo dobré pre nás vlastne tá Únia spravila? Túto otázku si iste mnohí kladú aj na Slovensku. V Británii, ktorá bude v júni hlasovať o možnom odchode z EÚ, je však mimoriadne aktuálna. Posmešnú odpoveď poskytla herecká hviezda v novom videu.

Známy herec zabojoval proti odchodu z Únie. Z vtipného videa je hit
Youtube/Guardian

Osobnosti na každej strane

V Británii sa v súčasnosti vedie boj o verejnú mienku. Do predreferendovej kampane o odchode z Európskej únie sa zapájajú politici, ale aj celebrity.

Referendum o takzvanom Brexite, teda odchode Veľkej Británie z EÚ, sa uskutoční 23. júna. Britský premiér David Cameron ho sľúbil pred poslednými voľbami, ktoré jeho konzervatívci nakoniec vyhrali.

Sám Cameron vedie kampaň za zotrvanie v EÚ a na jeho stranu sa počas návštevy Ostrovov pridal aj Barack Obama. Proeurópsky tábor dostal veľkú posilu, herca Patrika Stewarta – o ňom však neskôr.

Vodcom kampane za Brexit sa naopak stal populárny londýnsky starosta Boris Johnson, ktorý prirovnáva odchod z Únie k úteku z väzenia. Za opustenie EÚ sa vyslovil spisovateľ Frederick Forsyte, ale aj spevák skupiny Rolling Stones Mick Jagger.

Ochránil európsky dohovor teroristov?

Najnovšie do debaty zasiahla ministerka vnútra Theresa Mayová, ktorá nebrojí proti vystúpeniu krajiny z Únie, ale navrhuje odstúpenie Británie od Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Dohovor bol podpísaný v roku 1950 a ratifikovalo ho 47 krajín, dokonca aj niektoré, ktoré nie sú súčasťou EÚ, ako napríklad Rusko.

Ministerka Mayová tvrdila, že Dohovor môže aj za odklad vydania jedného z najznámejších britských extrémistov Abú Hamzu, ktorý v minulosti pôsobil ako imám v Londýne. Dohovor tiež skoro zastavil deportáciu moslimského kazateľa Abú Qatada, ktorý bol známy ako európsky vyslanec Usáma bin Ládina. Pokusy o jeho vydanie do Jordánska na súdny proces pre obvinenia z terorizmu zablokoval Európsky súd pre ľudské práva, ktorý skonštatoval, že by proti nemu mohli použiť dôkazy získané mučením.

"Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd môže zviazať ruky parlamentu a neprispieva k našej prosperite, zmenšuje naše bezpečie tým, že bráni deportácii nebezpečných cudzincov a nerobí nič, aby zmenil postoj vlád v oblasti ľudských práv, ako je Rusko," vyhlásila ministerka.

Humor na štýl Monty Python

Reakcia na seba nenechala dlho čakať. Denník Guardian uverejnil vtipné video, v ktorom vystupuje Patrick Stewart. Hrá britského premiéra pri zasadnutí svojho kabinetu.

Video vzniklo ešte minulý rok, ale až teraz po slovách ministerky Mayovej ho publikovali. Stewart je známy celému svetu ako kapitán Jean-Luc Picard zo Star Treku a zvykne sa angažovať v boji za ľudské práva. V Británii si ho vážia za presvedčivé stvárnenie shakespearovských úloh a kráľovná ho ocenila titulom sir.

Krátke video variáciou na kultový skeč komediálnej skupiny Monty Python z filmu Život Briana. Klasická scénka sa odohráva v časoch Ježiša Krista. Veliteľ odbojárov plánujúcich útok na Piláta Pontského sa pýta: „Čo dobré pre nás vlastne tí Rimania urobili?“

Od jednotlivých členov zaznie množstvo pozitív. Nahnevaný vodca to zhrnie: „No dobre, okrem kanalizácie, medicíny, školstva, vína, poriadku, zavlažovania, ciest, vodovodnej siete a verejných kúpeľov, čo pre nás kedy Rimania urobili?“ A zozadu sa ozve hlas: „Priniesli mier!“

Moderná verzia scénky so Stewartom

Aktuálnejšia brexitová verzia so Stewartom si kladie podobnú otázku: „Čo pre nás vlastne ten Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd urobil?“

Z pohotových odpovedí premiérovej pravej ruky sa dozvieme, že dohovor je vlastne výtvorom britských právnikov po druhej svetovej vojne a opäť zaznievajú pozitíva. „No dobre, okrem práva na spravodlivý súd, práva na súkromie, slobody vyznania, slobody prejavu, ochrany pred diskrimináciou, oslobodenia od otroctva, zákazu mučenia a ponižujúceho zaobchádzania, ochrany obetí domáceho násilia, čo pre nás kedy Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd urobil?“ pýta sa premiér.

Prichádza nesmelá odpoveď: „Mier v Severnom Írsku?“ Celá reč premiéra Stewarta sa končí nadávkou.

Dohoda medzi vládami Severného Írska a Británie podpísaná na Veľký piatok 1998 priniesla zásadný posun v mierovom vývoji na tejto horúcej pôde v čase, keď v uliciach každodenne hrozili výbuchy a násilnosti.

Britská verejnosť zostáva rozdelená, no tábor odporcov britského členstva v EÚ sa v posledných dňoch zvyšuje. Prieskum novín The Daily Telegraph ukazuje, že 46 percent je za Brexit, 44 za zotrvanie v Únii, 10 percent zostáva nerozhodných. Možno im pomôže populárne nové video.

Klasická verzia od Monty Python

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok