Migranti hľadajú novú trasu. Má viesť cez Česko, varuje odborník

ČTK
29.4.2016 12:05

Po uzavretí balkánskej trasy sa zvýšil počet utečencov pašovaných do Bavorska cez Českú republiku. Napísal to nemecký denník Passauer Neue Presse a svoje tvrdenia doložil niekoľkými príkladmi z tohto týždňa.

Migranti hľadajú novú trasu. Má viesť cez Česko, varuje odborník
SITA/AP

Nárast pašerákov v Česku

Už vo štvrtok 28. apríla varoval v rozhovore poskytnutom webu Focus Online odborník na migráciu Jochen Olten, že sa Česko musí pre sprísnenie rakúskej politiky pripraviť na silnejší migračný tlak.

Nemecká polícia podľa PNP očakávala, že pašeráci ľudí po uzavretí takzvanej balkánskej chodníky vedúce z Grécka cez západný Balkán a Rakúsko do Nemecka budú hľadať nové trasy. Zadržanie prevádzačov na česko-nemeckej hranici je podľa zástupcu spolkovej polície v Bavorsku Franka Kollera zatiaľ ojedinelé, vyskytuje sa ale stále častejšie. "Je to pre nás varovanie," uviedol Koller.

Pozdĺž hranice Dolného Bavorska a Čiech, ktorá sa tiahne v dĺžke zhruba 80 kilometrov od Železnej Rudy po Lipenskú priehradu, od pondelka nemeckí policajti zistili 14 prípadov prevádzačstva. Napríklad v noci na stredu neďaleko Freyungu v dvoch vozňoch, ktoré na ceste z Česka riadili Slováci vo veku 39 a 47 rokov, polícia našla sedem Sýrčanov: štyroch dospelých a tri deti. Ešte tú istú noc policajti zadržali vo Freyungu ďalších päť Sýrčanov a o niekoľko hodín neskôr narazili na skupinu 16 osôb na ceste neďaleko hraničného prechodu Strážný-Philippsreut. Polícia sa domnieva, že ich pašerák previezol cez hranicu a potom vysadil na ceste.

Migračný tlak na strednú Európu

Na rozdiel od Dolného Bavorska priliehajúceho k českej hranici, do Horného Bavorska s metropolou Mníchovom prichádza stále najviac migrantov vlakom cez Taliansko a Rakúsko takzvanou brennerskou cestou, uviedol Rainer Scharf, hovorca spolkovej polície v hornobavorskom Rosenheime. Ak Rakúsko na konci mája alebo začiatkom júna sprísni režim na prechode v Brennerskom priesmyku, na počte prichádzajúcich migrantov sa to podľa neho výrazne prejaví.

Odborník na migráciu z univerzity v západonemeckom Osnabrücku Jochen Olten v rozhovore poskytnutom spravodajskému serveru Focus Online upozornil, že aktuálne kroky rakúskej vlády smerujúce k obmedzeniu počtu žiadateľov o azyl povedú k zvýšeniu migračného tlaku na ďalšie európske krajiny. Okrem Bulharska, Ukrajiny či Ruska podľa neho ako tranzitná krajina na význame získa aj Česká republika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok