Eurozóna je opäť v deflácii, spotrebiteľské ceny klesli o 0,2 percenta

ČTK
29.4.2016 11:44

Spotrebiteľské ceny v eurozóne sa v apríli medziročne znížili o 0,2 percenta. V prvom rýchlom odhade to uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. Potom, čo bola v marci inflácia presne na nule, sa tak v apríli krajiny platiace eurom vrátili do deflácie.

Eurozóna je opäť v deflácii, spotrebiteľské ceny klesli o 0,2 percenta
TASR

Podobnú situáciu zaznamenali tento rok štatistici už vo februári. Tiež vtedy ceny klesli o 0,2 percenta. Vplyv na prepad cien mali ceny energií, ktoré podľa Eurostatu v apríli v medziročnom porovnaní poklesli o 8,6 percenta. Najväčší nárast naopak zaznamenali ceny služieb, ktoré ale v apríli vzrástli o jedno percento, čo je menej ako marcových 1,4 percenta. Stabilný nárast o 0,8 percenta zaznamenali ceny jedla, alkoholu a tabakových výrobkov.

Eurozóna tak teraz spadla do deflácie už druhýkrát od vlaňajšieho septembra. Európska centrálna banka sa v marci rozhodla podporiť rast cien aj ekonomiky v eurozóne znížením všetkých úrokových sadzieb, posilnením programu nákupov dlhopisov a novou ponukou lacných úverov súkromnému finančnému sektoru. Tento mesiac svoju politiku nezmenila, šéf banky Mario Draghi ale už pred viac ako týždňom návrat k deflácii predpokladal s tým, že oživenie čaká až v druhej polovici tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok