Smrť upáleného utečenca vyprovokovala protesty

TA3 TASR
29.4.2016 10:23

V austrálskom Sydney demonštrovali desiatky ľudí proti azylovým pravidlám vlády. Nepáči sa im politika zatvorených dverí pred migrantmi. Spúšťačom protestu bola smrť iránskeho migranta, ktorý sa upálil v austrálskom záchytnom tábore na ostrove Nauru.

Zábery zachytávali muža, ako kričí "Už to nevydržím!", potom sa podpálil. Pribehli k nemu okolostojaci ľudia a uhasili plamene vodou a prikrývkami. Na ostrove boli práve zástupcovia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, aby preverili tamojšie podmienky života zadržiavaných azylantov. Nie je jasné, či sa mladík podpálil pred ich očami, uviedla tlačová agentúra DPA.

Nauruská vláda odsúdila tento pokus "ovplyvniť austrálsku politiku spracovávania žiadostí o azyl mimo územia Austrálie" a požiadala migrantov, aby sa "zdržali takýchto protestov". Austrália zadržiava všetkých migrantov, ktorí sa plavia k jej brehom na člnoch, a ich žiadosti o azyl spracováva v zadržiavacích strediskách mimo svojho územia - v tichomorskom ostrovnom štáte Nauru a v Papue-Novej Guinei, ktorým za to platí. Canberra tiež oznámila, že žiaden žiadateľ, ktorému azyl udelí, nebude nikdy umiestnený v Austrálii, ale skôr niekde v tretích krajinách.

Najvyšší súd Papuy-Novej Guiney vydal verdikt, že zadržiavanie žiadateľov o azyl v austrálskom migračnom tábore na papuánskom ostrove s názvom Manus je porušením ich ústavného práva na osobnú slobodu. Zároveň nariadil domácej i austrálskej vláde, aby podnikli bezodkladné kroky a ukončili zadržiavanie azylantov na ostrove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok