Venezuelčania majú toho dosť. Požadujú referendum o odvolaní Madura

ČTK
29.4.2016 07:48

Vo Venezuele začali zbierať podpisy pre referendum o odvolaní prezidenta Nicolasa Madura. Miesto front na potraviny tak teraz Venezuelčania stoja fronty na to, aby mohli prispieť k usporiadaniu nových prezidentských volieb. Informoval o tom španielsky denník El País.

Venezuelčania majú toho dosť. Požadujú referendum o odvolaní Madura
SITA/AP

Majú dostatok hlasov

Podľa guvernéra štátu Miranda Henriqua Caprilesa, ktorý v roku 2013 prehral len tesne súboj o najvyšší úrad v krajine, by referendum mohlo byť už v novembri či v decembri.

"Ešte sme to nepočítali, ale je to dobre cez 600.000 podpisov," odhadol prvý podpredseda parlamentu a jeden z organizátorov akcie Enrique Márquez. A dodal, že je to už trikrát toľko hlasov, ktoré sú v prvej fáze potrebné. Od stredy 27. apríla, kedy akcia začala, musia byť do 30 dní nazbierané podpisy jedného percenta voličov, teda 197.978. Stanovené sú aj minimálne hranice podľa jednotlivých okrskov. Napríklad v Caracase sa musí podpísať 16.343 ľudí.

Po overení podpisov národnou volebnou komisiou musí opozícia v druhej fáze získať za tri dni podpisy 20 percent venezuelských voličov, teda skoro štyri milióny. Až po ich overení môže byť zvolané referendum. V decembrových parlamentných voľbách získala opozičná koalícia Stôl demokratickej jednoty hlasy 7,7 milióna voličov a po 17 rokoch má prvýkrát väčšinu v parlamente.

Obracajú aj skalní chavisti

Medzi tisíckami Venezuelčanov, ktorí prichádzajú po celej krajine k podpisovým hárkom, boli aj niekdajší priaznivci bývalého socialistického prezidenta Huga Cháveza. Napríklad Yuraima Rondónová vyzývala z pódia k podpore referenda so zdvihnutou rukou, na ktorej má vytetovaný Chávezov portrét.

V poslednej dobe sa v médiách objavovali správy, že už aj skalní zástancovia chavismu nie sú spokojní so súčasnou politikou prezidenta Madura, ktorý zosnulého Cháveza nahradil pred tromi rokmi, a vyzývajú na jeho odstúpenie.

Zlepšenie ekonomickej situácie si od pádu Madura sľubuje aj Nelly de Macíasová, ktorá sa za referendum prišla v Caracase podpísať na invalidnom vozíku. "Robím to pre svojich vnukov a ďalších mladých," vysvetlila starenka, ktorej traja zo štyroch vnukov ale emigrovali práve pre katastrofálnu hospodársku situáciu krajiny, v ktorej sa ľuďom nedostáva základných potravín či liekov. Podľa ekonomických expertov je jedinou možnosťou, ako sa z krízy dostať, zmena vlády a s ňou zmena hospodárskej politiky.

Podľa denníka El País ide ale teraz o preteky s časom. Ak sa totiž bude konať referendum o odvolaní prezidenta až po 10. januári 2017 a Maduro z úradu odíde, nahradí ho až do konca jeho volebného obdobia v roku 2019 viceprezident Aristobula Istúriz. Ak sa stihne plebiscit skôr, musia sa podľa zákona konať nové prezidentské voľby, a to do 30 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok