Loď Dragon vyšleme na Mars, oznámil miliardár Musk

TA3 ČTK
28.4.2016 11:07

Americká spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska chce už v roku 2018 vyslať kozmickú loď Dragon na planétu Mars. Musk to oznámil na svojom twitterovom účte. Podľa agentúry AP by mohlo ísť o prvý krok k jeho dlhodobému cieľu, ktorým je kolonizácia červenej planéty.

Loď Dragon vyšleme na Mars, oznámil miliardár Musk
SpaceX

Zatiaľ bez posádky

Let lode Red Dragon (Červený drak) bude bez ľudskej posádky, pretože vnútorný priestor modulu nie je väčší než kabína väčšieho osobného automobilu. Musk uviedol, že v takýchto podmienkach ľudia nemôžu cestovať ďalej ako na Mesiac. "Na dlhé lety by to nebola žiadna sranda," uviedol podnikateľ.

Kalifornská spoločnosť SpaceX už lode Dragon využíva na prepravu nákladu k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Budúci rok sa očakávajú prvé pilotované štarty. Musk oznámil, že modernizovaná verzia Dragonu bude schopná pristávať kdekoľvek v slnečnej sústave. Pristávací systém už odskúšali v prevádzkach spoločnosti SpaceX v texaskom meste McGregor.

Musk: Bude to zábava

Red Dragon vynesie do vesmíru zdokonalená verzia nosnej rakety Falcon, ktorá môže absolvovať svoj prvý štart koncom tohto roka.

S podrobnejším plánom "kolonizácie Marsu" chce Musk verejnosť zoznámiť neskôr, uviedla agentúra AP. V septembri projekt vysvetlí na vedeckej konferencii v Mexiku. "Bude to znieť ako bláznivý nápad, ale prinajmenšom to bude zábava," povedal Musk novinárom.

Svoj plán letov na Mars má aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír, ktorý počíta s robotizovanou misiou niekedy v 30. rokoch. Členka vedenia NASA Dava Newmanová vyhlásila, že úrad poskytne Muskovi technickú pomoc výmenou za poznatky získané na Marse. Finančne ale jeho plány nepodporí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok