Vo väzení zaobchádzali s Breivikom neľudsky, musia mu zaplatiť

TA3 TASR ČTK
20.4.2016 15:35

Masový vrah a terorista Anders Breivik uspel na súde. Sudkyňa čiastočne uznala jeho sťažnosť na podmienky vo väzení. Breivik sa súdil s Nórskom pre porušovanie ľudských práv, vo väzení si odpykáva trest za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011.

Neľudské zaobchádzanie

Nórsky súd vyhovel v niektorých bodoch odsúdenému teroristovi ohľadne podmienok jeho väznenia. Nórsko vraj porušilo predovšetkým zákaz neľudského zaobchádzania. Porušenie práva na súkromie a rodinný život súd nezistil, informovala agentúra Reuters.

"Väzenské podmienky Andersa Breivika predstavujú porušenie článku tri konvencie o ľudských právach," vyhlásil osloský súd. Podľa výroku súdu sa Nórsko skutočne dopustilo porušenia niektorých práv zakotvených v európskom Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Zaplatia mu výdaje

Porušilo vraj predovšetkým zákaz neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Súd v tejto súvislosti kritizoval predovšetkým držanie pravicového extrémistu v samoväzbe.

Nórsko bude musieť uhradiť Breivikove výdaje na súdne konanie vo výške 331.000 nórskych korún. Breivik si v súčasnosti odpykáva 21-ročný trest za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok