Necestujte do Bruselu, odporúča naše ministerstvo zahraničných vecí

TA3 SITA
22.3.2016 11:02

Rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča, aby sa občania momentálne vyhli cestovaniu do Bruselu a ak sa tam nachádzajú, aby sa vyhýbali miestam s vyššou koncentráciou ľudí a verejnej doprave, sledovali a rešpektovali odporúčania miestnych úradov.

Krízový štáb na ministerstve

Uvádza sa to vo vyhlásení v súvislosti s teroristickými útokmi v Bruseli. Na pôde ministerstva zasadol krízový štáb a vyhodnocoval situáciu. Rezort diplomacie zároveň uvádza, že je šokovaný a vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Ministerstvo je v kontakte s belgickými úradmi a zisťuje, či sú medzi obeťami aj občania SR. Aktualizované informácie zverejňujú aj na sociálnych sieťach. 

Belgické úrady zriadili tiesňovú linku 1771 (v Belgicku), ale aj medzinárodné číslo +32 2 506 47 11 pre rodiny a príbuzných, ktorí chcú získať informácie, informuje rezort zahraničia.

Mŕtvi po výbuchoch na leticku aj v metre

Najmenej 11 mŕtvych a 20 zranených si vyžiadali dve explózie, ktoré krátko pred 8:00 otriasli bruselským letiskom Zaventem. Cestujúcich z letiska evakuovali. Na letisku boli zrušené všetky prílety a odlety. Železničné spojenie medzi letiskom a metropolou je tiež prerušené, informovala belgická televízia RTBF.

Belgická vláda v reakcii po udalostiach na letisku zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý. Belgická prokuratúra potvrdila, že na letisku Zaventem došlo k dvom výbuchom, ale zatiaľ ich neoznačila za teroristický útok. Očití svedkovia však tvrdia, že pred explóziou počuli streľbu a výkriky v arabčine. 

Ďalší výbuch otriasol aj stanicou metra Maelbeek v Bruseli. Tá sa nachádza neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie. Výbuch si podľa belgických médií vyžiadal najmenej jedného zraneného, podľa iných informácií 10 mŕtvych. Doprava na tejto linke metra bola prerušená. Prevádzkovateľ metra v reakcii na výbuch zatvoril všetky jeho stanice, uviedla agentúra AP. 

K explóziám došlo štyri dni po zadržaní Salaha Abdeslama - predpokladaného hlavného strojcu parížskych útokov - pri protiteroristickej razii v Bruseli, upozorňujú zahraničné médiá.

Bezpečnostné opatrenia prijíma aj naša polícia

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok