Baška dosiahol prvé víťazstvo medzi profesionálmi

TASR TA3
18.3.2016 20:18

Slovenský cyklista Erik Baška z tímu Tinkoff vyhral klasiku Handzame Classic na severozápade Belgicka. Slovenský reprezentant sa presadil v záverečnom špurte pretekov, ktoré merali 199 km a obsahovali aj viacero pasáží s dlažobnými kockami.

Európsky šampión do 23 rokov využil v špurte dobrú pozíciu, ktorú mu pripravili kolegovia z Tinkoffu, v závere dobre pracoval najmä jeho krajan Juraj Sagan. Baška nastúpil 60 metrov pred cieľom a triumfoval pred Holanďanom Dylanom Groenewegenom (Lotto-Jumbo) a domácim Giannim Meersmanom (Etixx-QuickStep). Je to pre neho prvé víťazstvo medzi profesionálmi v kariére. Získal ním 125 bodov do svetového rebríčka a rovnako tak aj do UCI Europe Tour.

"Som veľmi šťastný a spokojný. Musím povedať veľké ďakujem mojim tímovým spolujazdcom. A aj športovým riaditeľom, že mi dali šancu a mohol som byť dnes lídrom tímu. Asi tak 500 metrov pred cieľovou páskou ma moji spolujazdci dostali na výbornú pozíciu na špurt a dokázal som to," povedal do kamier televíznej stanice Eurosport bezprostredne po pretekoch 22-ročný Baška.

Najväčším doterajším úspechom v kariére pre bývalého člena Dukly Trenčín Trek je minuloročný titul majstra Európy do 23 rokov v cestných pretekoch v Beloftene. Do cieľa prišli v hlavnom pelotóne aj ďalší dvaja Slováci, Michael Kolář (Tinkoff) na 59. mieste, Martin Velits (Etixx-QuickStep) na 91. mieste. Juraja Sagana klasifikovali na 67. pozícii.

Handzame Classic (199 km) - výsledky:
1. Erik BAŠKA (SR/Tinkoff) 4:29:30 h, 2. Dylan Groenewegen (Hol./Lotto-Jumbo), 3. Gianni Meersman (Belg./Etixx-QuickStep), 4. Bert Van Lerbeghe (Belg./Vlaanderen-Baloise), 5. Andre Looij (Hol./Roompot), 6. Ivan Savickij (Rus./Gazprom-Rusvelo), ... 59. Michael KOLÁŘ (SR/Tinkoff), 67. Juraj SAGAN (SR/Tinkoff), 91. Martin VELITS (SR/Etixx-QuickStep) - všetci čas ako víťaz

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok