Belgičania chytili najhľadanejšieho teroristu z Paríža, pri prestrelke ho postrelili

TA3 TASR ČTK CNN
18.3.2016 17:39

Operácia špeciálnych policajných jednotiek v bruselskej štvrti Molenbeek vyústila do zatknutia piatich osôb podozrivých z terorizmu.

Abdeslama bude obhajovať známy právnik

Policajný zásah, sprevádzaný použitým slzotvorných granátov a strelných zbraní, si vyžiadal minimálne dvoch zranených. Jedným zo z nich je aj známy belgický terorista na úteku Salah Abdeslam, ktorý neuposlúchol výzvy polície, aby sa vzdal, bol postrelený do nohy a následne zatknutý.

Ďalšou zdržanou osobou je Soufiane Kayal. Toho belgické úrady spájajú s Mohamedom Belkaidom, ktorý bol zabitý v utorok počas policajnej razie a následnej prestrelky vo štvrti Forest na juhu Bruselu. Počas prehliadky tohto bytu zmiešaný belgicko-francúzsky policajný tím objavil odtlačky patriace Abdeslamovi, čo policajtov naviedlo na stopu, že terorista - spájaný s novembrovými parížskymi útokmi - sa nachádza zrejme v Bruseli.

Abdeslamovo zatknutie potvrdili federálna prokuratúra a minister zahraničných vecí Didier Reynders. Známy belgický advokát Sven Mary zase priznal, že bude Abdeslama obhajovať. Podľa televízie RTBF však zatiaľ nie je známe, kde sa bude konať súdny proces - či v Belgicku alebo vo Francúzsku.

Bolo počuť výbuchy

Obecný byt, kde polícia zatkla Abdeslama patril matke jedného z jeho priateľov. Pre políciu to nebola neznáma adresa, keďže hľadaný terorista sa tu už v minulosti zdržiaval.

Zatknutím Abdeslama, na ktorého bol vlani v novembri vydaný medzinárodný zatykač, sa policajná akcia v Molenbeeku neskončila. Okolo 19.00 hodiny miestneho času bolo počuť výbuchy na ďalšej z adries, na ktorá sa vyšetrovatelia zamerali. Podľa správ belgických médií boli ešte vo večerných hodinách zabarikádované v jednom z podozrivých bytov najmenej dve ďalšie osoby.

Podľa belgického servera SudPresse zahynul počas prestrelky v Molenbeeku jeden človek menom Monir Alahaj Ahmed.


Vývoj situácie v Molenbeeku viedol k zmene programu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý sa rozhodol po summite EÚ presunúť sa na úrad belgickej vlády k premiérovi Charlesovi Michelovi, aby "z prvej ruky" získal informácie, ktoré zaujímajú aj francúzsku verejnosť.

Francúzsko bude žiadať jeho vydanie

Francúzsko požiada Belgicko, aby mu vydalo na trestné stíhanie Salaha Abdeslama. Medzi zadržanými sú aj traja členovia jednej rodiny, ktorá Abdeslama ukrývala. Oznámila to belgická federálna prokuratúra, ktorá tiež uviedla, že Abdeslam utrpel pri policajnom zásahu len ľahké zranenie nohy. Bol prevezený do nemocnice Saint-Pierre, kde ho ošetrili. O jeho prepustení z nemocnice informoval na twitteri bruselský starosta Yvan Mayeur.

Žiadosť o vydanie Abdeslama avizoval francúzsky prezidenta Francois Hollande, ktorý súčasne vyjadril presvedčenie, že belgické úrady budú vo veci konať čo najskôr, uviedla agentúra AP. Hollande na spoločnej tlačovej konferencii s belgickým premiérom Charlesom Michelom varoval, že hrozba teroristických útokov vo Francúzsku aj Belgicku zostáva stále "veľmi vysoká".

Francúzsky prezident tiež oznámil, že do teroristických útokov v Paríži bolo zapletených oveľa viac osôb, než sa pôvodne myslelo. Podľa jeho slov bude potrebné vypátrať a zatknúť každého, kto akýmkoľvek spôsobom napomáhal a podieľal sa na príprave útokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok