Migrantov budú vracať naspäť do Turecka, dohodu schválili lídri Únie

TASR TA3
18.3.2016 15:24

Lídri krajín EÚ dosiahli, počas druhého dňa summitu v Bruseli, dohodu s Tureckom o riešení migračnej krízy, v rámci ktorej majú byť vracaní nelegálni migranti, prichádzajúci do Grécka cez Egejské more.

Dohodu prijali jednomyseľne

Prostredníctvom Twitteru to oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk, podľa ktorého bola dohoda prijatá "jednomyseľne". Posledným potrebným krokom bol súhlas tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, s ktorým sa lídri stretli v Bruseli.

Novú dohodu pred jej prijatím kritizovali ľudskoprávni aktivisti pre ustanovenia predpokladajúce možnosť hromadného presídľovania utečencov. Európska komisia i šéf Európskej rady pred summitom upozornili, že všetky žiadosti o azyl budú posudzované individuálne s možnosťou odvolať sa.

Program výmeny podľa schémy 1:1

Dohoda predpokladá presídlenie 72 000 sýrskych žiadateľov o azyl podľa schémy 1:1, teda že za každého nelegálneho sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov bude presídlený priamo z Turecka jeden občan Sýrie s nárokom na medzinárodnú ochranu.

Európska únia tvrdí, že tento krok je kľúčom pre zastavenie kriminálnikov pašujúcich ľudí cez Egejské more.

Únia chce čo najrýchlejšiu realizáciu tejto dohody, hovorí sa o termíne 20. marca. Program výmeny jeden za jedného prestane platiť po dosiahnutí hranice 72 000 presídlených utečencov, pričom nepôjde o nové záväzky pre národné vlády, ale o schémy prerozdeľovania a presídľovania migrantov prijaté ešte minulý rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok