Obrovský slalom žien v Jasnej preložili, fúkal veľmi silný vietor

SITA
5.3.2016 13:15

Obrovský slalom Svetového pohára alpských lyžiarok v Jasnej v Nízkych Tatrách zrušili pre silný vietor. Rozhodcovská jury najprv posunula prvé kolo z 10.30 h na 11.30 h a napokon preteky odvolala.

Hrozili by zranenia

Ako náhradný termín prichádza do úvahy pondelok 7. marca. Podľa rozhodnutia Medzinárodnej lyžiarskej federácie by sa v pondelok malo jadiť 1. kolo od 10.00 h, druhé kolo od 13.00 h.

"V hornej časti trate fúkal extrémne silný vietor a prognóza počasia nám dávala iba malú nádej. Do úvahy prichádza možnosť uskutočniť preteky v pondelok. Ak by sme v nedeľu nemohli spustiť ani slalom, potom by sme sa museli poradiť, čo v pondelok uprednostníme," uviedol pretekový riaditeľ ženského Svetového pohára Atle Skaardal pre ORF.

"Dnes nám vietor nedovolil uskutočniť preteky. Zajtra by sme však slalom mali odštartovať. Ak ho teda v nedeľu spustíme, obrovský slalom bude v pondelok,“ uviedla optimisticky Jana Palovičová, riaditeľka pretekov SP v Jasnej.

"Vietor fúkal od začiatku, ale chceli sme počkať, či sa neupokojí. V tom vetre je dôležité, čo robia brány. Ak začnú príliš ´tancovať´a tým sú pre lyžiarky nebezpečné, preteky treba odvolať," uviedol predseda organizačného výboru SP v Jasnej Bohuš Hlavatý.

Zajtrajší slalom bez zmien

Podľa jeho slov nedeľňajší slalom by nemal byť ohrozený už len preto, že jeho štart je nižšie ako plánovaného obrovského slalomu. "V slalome nie sú bránky s vlajkami, čo je výhoda. Je dosť pravdepodobné, že ak zajtra spustíme slalom, v pondelok sa pôjde aj náhradný ´obrák´," dodal Hlavatý.

V obrovskom slalome boli pripravené na štarte aj dve Slovenky Petra Vlhová a Barbara Kantorová. Vlhová mala mať v 1. kole na hrudi číslo 51 a Kantorová 59, čiže mala vyštartovať na trať posledná zo všetkých účastníčok pretekov. Skúsená Veronika Velez-Zuzulová sa predstaví iba v nedeľňajšom slalome.

"Mrzí ma to, ale je to dobré rozhodnutie. Hore na štarte strašne fúkalo a boli by to neférové preteky. Už ráno som tušila, že to bude 50 na 50. Na prehliadke som videla, že fúka až príliš a dnes teda preteky nehrozia," uviedla Petra Vlhová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok