Právnici požiadali o zrušenie zatykača na Juliana Assangea

TASR
22.2.2016 20:54

Právni zástupcovia zakladateľa projektu WikiLeaks Juliana Assangea požiadali orgány vo Švédsku o zrušenie zatykača vydaného na jeho osobu v súvislosti s údajnými sexuálnymi zločinmi. Informoval o tom okresný súd v Štokholme, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra AP.

Právnici požiadali o zrušenie zatykača na Juliana Assangea
SITA/AP

Svojvoľné zadržiavanie

Assangeovi právnici takto postupujú po vydaní stanoviska ľudskoprávnych expertov OSN, ktorí začiatkom februára potvrdili, že jeho niekoľkoročné ukrývanie sa pred stíhaním na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne predstavuje zo strany Británie a Švédska svojvoľné zadržiavanie.

Hovorkyňa štokholmského okresného súdu Camilla Murrayová vyhlásila, že sudcovia sa žiadosťou o zrušenie zatykača nebudú zaoberať, keďže nebola podaná správnym spôsobom. Žiadosť podali za Assangea jeho dvaja švédski právni zástupcovia.

Preslávil sa zverejňovaním dokumentov

Štyridsaťštyriročný Assange sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol zatknutiu a vydaniu do Švédska, kde ho naďalej plánujú vypočúvať vo veci znásilnenia, ktorého sa údajne v tejto krajine dopustil v roku 2010.

Aktivista a publicista austrálskeho pôvodu, ktorý sa preslávil zverejňovaním amerických tajných dokumentov, sa totiž obáva, že by ho následne vydali do USA.
Švédsko i Británia odmietli závery expertov OSN, podľa ktorých by mali Assangeovi umožniť voľný pohyb a odškodniť ho za to, že nemohol odcestovať z Londýna po tom, ako mu Ekvádor poskytol azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok