Turecká armáda nepoľavuje, už druhý deň ostreľuje kurdské pozície v Sýrii

TA3 ČTK
14.2.2016 15:42

Turecká armáda už druhým dňom ostreľovala pozície kurdských milícií YPG na severe Sýrie a usmrtila dvoch bojovníkov. Informovali o tom opoziční aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva, ktorí situáciu v krajine monitorujú z Londýna.

Násilie pre kontrolu leteckej základne

YPG sú ozbrojenou zložkou kurdskej Strany demokratickej únie a v boji s ozbrojencami z hnutia Islamský štát ich podporuje Rusko i Spojené štáty. Ankara ale stranu považuje za teroristickú organizáciu. Ostreľovanie skritizoval aj režim v Damasku.

Turecko vyzvalo kurdské milície, aby sa stiahli z oblastí, ktoré nedávno získali pod svoju kontrolu na severe provincie Halab pri tureckých hraniciach. Cieľom ostreľovania sa stala najmä letecká základňa a ďalšie novovydobyté pozície kurdských jednotiek v Sýrii. Strana PYD požiadavku Turecka odmietla. Varovala tiež, že Sýrčania sa budú brániť akejkoľvek tureckej intervencii v krajine.

Sálih Moslim, jeden z členov vedenia Strany demokratickej únie, v rozhovore s agentúrou Reuters uviedol, že Turecko nemá právo miešať sa do vnútorných záležitostí Sýrie. Základňa, ktorú kurdské jednotky získali pod kontrolu, bola podľa neho predtým v rukách radikálov z frontu An-Nusra, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Kájda. "To chcú, aby tam zostal front An-Nusra? Alebo aby prišiel režim a obsadil ju?" uviedol Moslim.

Sýria protestuje v OSN

Ako Moslim dodal, základňu dobyli jednotky Demokratických síl Sýrie. K nim patrí väčšina oddielov Sýrskej slobodnej armády, ktorá bojuje proti prezidentovi Asadovi od začiatku povstania. Súčasťou organizácie sú práve aj kurdské milície YPG.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby vyzval ako Turecko, tak sýrskych Kurdov, aby ustúpili a radšej sa zamerali na "spoločnú hrozbu" v podobe bojovníkov islamského štátu, ktorí kontrolujú značnú časť Sýrie. "Naliehali sme na sýrskych Kurdov a ďalšie sily späté s YPG, aby nevyužívali zmätenú situáciu na ovládnutie nového územia," uviedol Kirby vo vyhlásení. "Videli sme tiež správy o delostreleckej paľbe z tureckej strany a vyzvali Turecko, aby prerušilo toto ostreľovanie," dodal.

Ostreľovanie územia na severe Sýrie znamená priamu tureckú podporu vzbúrencom, reagovala na kroky Ankary vláda v Damasku. Sýrsky režim vraj už pre turecké bombardovanie zaslal list OSN, informovala sýrska štátna televízia. Výroky tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua sýrska vláda odsúdila s tým, že ide o "nehorázne zasahovanie" do sýrskych záležitostí. Davutoglu okrem iného vyhlásil, že turecké jednotky vykonajú protiúder proti každému kroku kurdských milícií YPG.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok