Zmluvu o bratislavskom obchvate chcú stihnúť uzavrieť ešte do volieb

SITA
14.2.2016 13:20

Ak vláda schváli projekt verejno-súkromného partnerstva pre obchvat Bratislavy na diaľnici D4 a rýchlostnú cestu R7, koncesná zmluva s víťazným konzorciom môže byť uzavretá pred voľbami. Stanovisko k podmienkam projektu má zaujať aj ministerstvo financií.

Zmluvu o bratislavskom obchvate chcú stihnúť uzavrieť ešte do volieb
SITA/Robert Tappert

Tak to bolo naplánované

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek odmietol kritiku, že časový plán projektu je zrýchľovaný z dôvodu blížiacich sa parlamentných volieb. Pripomenul, že očakávaný harmonogram zverejnili už pred dvoma rokmi a idú presne podľa neho.

"Od začiatku sme vždy hovorili, že to takto vychádza časovo. Nedalo sa začať s tým skôr, pretože tento projekt bol na začiatku veľmi zanedbaný. Neexistovali územné rozhodnutia, nerealizovali sa majetkovoprávne vysporiadania k projektu a toto všetko sme zabezpečili my," povedal Počiatek. Je to podľa neho nevyhnutný predpoklad, aby sa mohlo vôbec začať s realizáciou. "Keď niekto v minulosti tvrdil, že projekt je pripravený, tak to tak určite nebolo. Takže žiadny stres, presne takto sme to mali naplánované, načasované. Som hlavne rád, že sa nám podarilo naplniť náš pôvodný harmonogram," uviedol minister dopravy. Považuje za absolútne neobjektívne, keď teraz niekto tvrdí, že to robia pred voľbami zámerne. "Vôbec to tak nie je", dodal.

Konzorcium Obchvat Nula vedené španielskou spoločnosťou Cintra Infraestructuras Internacional vo finále súťaže spomedzi štyroch uchádzačov navrhlo najnižšiu ročnú splátku za výstavbu a prevádzku D4 a R7 vo výške 56,72 mil. eur. Je to výrazne menej oproti predpokladanej sume 135 mil. eur. Štát by tak mal koncesionárovi za tridsať rokov uhradiť podľa aktualizovaných prepočtov 1,891 mld. eur (namiesto minimálne 1,7 mld. eur). Štúdia uskutočniteľnosti predpokladala celkovú sumu platieb za tridsať rokov 4,53 mld. eur a po aktualizácii 4,176 mld. eur.

Minister dopravy poznamenal, že úvodné prepočty neboli o tom, že to sa očakáva, ale boli testom, či je vôbec zmysluplné hovoriť o realizácii tohto projektu formou PPP. "Konzervatívna štúdia na to dala jasnú odpoveď - áno aj za podmienok, ktoré boli vyčíslené. Cena prekvapila aj nás, pretože je veľmi výhodná," povedal Počiatek. Potrebné je podľa neho ešte počkať na finálne matematické vyhodnotenie od ministerstva financií, ktoré poskytne presnejší a najdôležitejší pohľad.

Presvedčený o odľahčení dopravy

"Súťaž prebehla bez akýchkoľvek námietok, zúčastnili sa v nej najvýznamnejšie firmy svetového formátu s obrovskými finančnými možnosťami. Kľúčové je financovanie," zdôraznil Počiatek. "Dnes je výhodná doba a poskytli také financovanie projektu, ktoré stlačilo cenu na úroveň, že samotné ministerstvo financií konštatuje, že sa dostávame na úroveň, ako je schopný štát sám sa financovať," dodal. Myslí si, že už ani neplatí argument, že vždy bude výhodnejšie, keď to bude stavať štát, lebo si vie lacnejšie požičať.

Súčasťou úspešného konzorcia sú aj rakúsky Porr a austrálsky Macquarie Capital Group. Konzorcium chce úseky D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka, sever - Rača a R7 Bratislava, Prievoz - Ketelec - Dunajská Lužná - Holice v dĺžke 59 kilometrov postaviť za štyri a štvrť roka. S prácami by sa malo začať už na jar tohto roku a trvať by mali do roku 2020.

Minister dopravy tvrdí, že tento projekt zásadne zlepší celú dopravu v bratislavskom regióne, nielen v hlavnom meste, keďže D4 bude vonkajší obchvat. "Som presvedčený, že iná zásadná možnosť, ako pomôcť Bratislave, v tento moment neexistuje. Projekt obchvatu bol vymyslený už pred mnohými rokmi v tejto podobe a nikto nič zmysluplnejšie nevymyslel," priblížil Počiatek. Reagoval tak na pochybnosti, že projekt neodľahčí dopravu tak, ako sa očakávalo.

Most je za, KDH nie

"Ak si niekto nejaké iné čísla vymyslel, nie je to pre mňa až také podstatné. Podstatné je to, čo hovorí štúdia a za ňou si stoja firmy, ktoré sú profesionálne na to, aby vypracovali takéto štúdie. Zároveň sa veľa dozvieme v stanovisku ministerstva financií," dodal Počiatek. Ak by sa projekt nezrealizoval, Bratislava a okolitý región by podľa ministra dopravy v roku 2020 zažili kolaps úplne iného rozsahu ako zažívajú dnes. Ministerstvo dopravy organizuje o projekte D4 a R7 odborný seminár v utorok 16. februára.

KDH je za to, aby o spôsobe financovania D4 a R7 rozhodla až nová vláda po voľbách a verejnej odbornej diskusii. "Zásadne sa totiž zmenili technické riešenia a parametre obchvatu. Pred rokom ministerstvo dopravy napríklad deklarovalo, že na väčšej časti diaľnice D4 bude šesť jazdných pruhov. Dnes sú navrhované už len štyri," vyhlásil poslanec parlamentu a podpredseda KDH Pavol Zajac. Aj preto je podľa neho potrebné nanovo urobiť finančný prepočet a porovnanie výhodnosti PPP modelu oproti tomu, ak by sa projekt financoval zo štátneho rozpočtu.

Most-Híd, naopak, podporuje schválenie PPP projektu už do volieb. "Na odkladanie rozhodnutia nevidíme žiadny dôvod,“ informoval poslanec za túto stranu Árpád Érsek. Transparentná súťaž totiž vygenerovala veľmi výhodnú cenu pre štát, ktorú by mala vláda akceptovať a podpísať zmluvu s vybraným konzorciom. "Situácia na ceste I/63 je už dlho neúnosná a ľudia dochádzajúci do Bratislavy z južného Slovenska strácajú denne celé hodiny," upozornil Érsek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok