Chcel do vzduchu vyhodiť celé lietadlo, zomrel len on sám

TA3
14.2.2016 08:28

Somálska extrémistická skupina aš-Šabáb sa prihlásila k výbuchu nálože na palube lietadla A321 somálskej leteckej spoločnosti Daallo Airlines so sídlom v Dubaji letiaceho do Džibutska.

Odveta za zločiny

Bojovník aš-Šabábu "vykonal leteckú operáciu ako odvetu za zločiny spáchané koalíciou západných križiakov a ich spravodajskými službami proti moslimom Somálska," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré militanti rozoslali formou emailovej správy.

K výbuchu na palube lietadla aerolínií Daallo došlo 2. februára asi 15 minút po štarte z Mogadiša. Napriek tomu, že explózia vytvorila v trupe asi metrovú dieru, pilotovi sa podarilo bezpečne pristáť opäť v somálskej metropole.

Na palube lietadla sa nachádzalo 75 ľudí, jedna osoba zahynula a niekoľko sa zranilo. Úrady v neďalekom meste Balad lokalizovali na zemi pozostatky muža, bombového atentátnika, ktorý podľa predpokladov vypadol z diery v lietadle spôsobenej výbuchom. Muž mal najprv letieť s aerolíniami Turkish Airlines, let ale zrušili pre nepriaznivé počasie.

Bomba v laptope

Bombový útok na civilné lietadlo v Somálsku bol pravdepodobne spáchaný pomocou nálože ukrytej v laptope. Hovorca somálskej vlády uviedol, že tajná služba NISA má k dispozícii zábery bezpečnostných kamier na letisku v metropole Mogadišo, na ktorých je zachytené, ako dvaja muži odovzdávajú cestujúcemu po absolvovaní bezpečnostnej kontroly predmet vyzerajúci ako prenosný počítač. Jeden z mužov mal na sebe bundu bezpečnostnej služby.

Hovorca ďalej informoval, že v rámci vyšetrovania bolo zadržaných 20 osôb vrátane zamestnancov letiska.

Somálsko čelí povstaniu islamistickej extrémistickej skupiny aš-Šabáb, ktorá je zodpovedná za mnoho krvavých útokov po celej krajine.

Lietadlo krátko po explózii

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok