Saudi vyslali stíhačky do Turecka, plánujú spoločnú inváziu do Sýrie

TA3 ČTK
14.2.2016 07:55

Turecko a Saudská Arábia by mohli začať pozemnú operáciu proti ozbrojencom z hnutia Islamský štát v Sýrii. Rijád tiež posiela na tureckú základňu svoje vojenské lietadlá, ktoré majú pomôcť v boji s radikálmi, oznámil turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

Turecké delá už ostreľujú Sýriu

"Ak bude existovať určitá stratégia boja proti IS, potom by Turecko a Saudská Arábia mohli podniknúť pozemnú operáciu," citovali Çavusoglua turecké médiá. "Saudská Arábia tiež vyslala lietadla do Turecka, na základňu Incirlik. Saúdskoarabskí predstavitelia prišli a základňu si prezreli. Koľko presne dorazí lietadiel, zatiaľ nie je jasné," dodal.

Ankara aj Rijád podporujú sýrskych povstalcov, ktorí bojujú proti režimu prezidenta Bašára Asada. Konflikt, ktorý trvá už takmer päť rokov, si doteraz vyžiadal 260.000 obetí. Chaos v krajine využili radikáli z hnutia Islamský štát a ďalších islamistických organizácií a obsadili rozsiahle územia. Postup islamistov sa snaží zastaviť sýrska armáda, kurdské jednotky a zo vzduchu im pomáhajú aj lietadlá koalície na čele so Spojenými štátmi. Vlani na konci septembra začalo ciele v Sýrii bombardovať aj Rusko.

Turecké delá ostreľovali nedávno vydobyté pozície kurdských milícií YPG v dedine Azaz a blízke letecké základne na severe provincie Halab. YPG sú ozbrojenou zložkou kurdskej Strany demokratickej únie a podporuje ich Rusko aj Spojené štáty, zatiaľ čo Ankara stranu považuje za teroristickú organizáciu.

Kurdský postup zvyšuje napätie

Turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdil, že turecké sily na YPG na severe Sýrie zaútočili, a vyzval skupinu na stiahnutie z oblasti. "Vykonáme protiúder proti každému kroku YPG," povedal novinárom šéf tureckej vlády. "YPG sa okamžite stiahnu z Azazu a okolitých oblastí a už sa k nim znova nepriblížia," vyhlásil Davutoglu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby vyzval ako Turecko, tak sýrskych Kurdov, aby ustúpili a radšej sa zamerali na "spoločnú hrozbu" v podobe bojovníkov islamského štátu, ktorí kontrolujú značnú časť Sýrie.

"Naliehali sme na sýrskych Kurdov a ďalšie sily späté s YPG, aby nevyužívali zmätenú situáciu na ovládnutie nového územia," uviedol Kirby vo vyhlásení. "Videli sme tiež správy o delostreleckej paľbe z tureckej strany a vyzvali Turecko, aby prerušilo toto ostreľovanie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok